FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Rabin razgovara s Isusom"

ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige "Rabin razgovara s Isusom" američkoga rabina Jacoba Neusnera na večerašnjem predstavljanju u Zagrebu ocijenjena je važnim doprinosom međureligijskom dijalogu i toleranciji.

Temeljeći se na Matejevu evanđelju, u knjizi je prikazan zamišljeni susret između rabina i Isusa, te njihov pokušaj da u otvorenom i tolerantnom dijalogu rasvijetle različitosti u nekim temeljnim vjerskim pitanjima, od poimanja Tore do pitanja blaženstva, Kraljevstva Božjeg i Božjeg utjelovljenja.

Neusnerovu knjigu, koju je papa Benedikt XVI. ocijenio "najvažnijom knjigom za židovsko-kršćanski dijalog u zadnjem desetljeću", u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta predstavili su profesori biblijskih znanosti Adalbert Rebić i Ivan Dugandžić te rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don.

Rabin Neusner u ovoj je knjizi postavio načela međureligijskog dijaloga ističući poštivanje, umjesto oponiranja i obezvrjeđivanja sugovornika, ustvrdio je Rebić. Osnovnom kvalitetom "Razgovora" ističe pokušaj razumijevanja bez "mijenjanja drugog i drugačijeg".

"Ova knjiga nije napisana da bi se kršćane odvelo u sinagoge, nego da ih se učini boljim kršćanima, a židove boljim židovima", istaknuo je Rebić.

Rabin Kotel Da-Don smatra pak kako knjiga "Rabin razgovara s Isusom" donosi dublje razumijevanje židovstva, dotičući se niza konfliktnih pitanja između židovstva i kršćanstva. Ovo nije prvi put da se ta pitanja otvaraju, povijest je prepuna sličnih rasprava u netolerantnim ozračjima. Stoga je tolerantnost i uvažavanje drugog glavna poruka Jacoba Neusnera kao polazište za sve buduće međureligijske dijaloge i rasprave.

Knjigu "Rabin razgovara s Isusom" Jacoba Neusnera na hrvatski je jezik prevela Olga Vučetić, a objavila ju je Kršćanska sadašnjost.

Jacob Neusner poznati je rabin u SAD-u. Rođen je 1932. u Connecticutu. Školovao se na vodećim sveučilištima, poput Harvarda, Oxforda i Columbije. Napisao je više od 950 knjiga, među kojima su i prijevodi Talmuda te desetci stručnih djela o židovstvu i rabinizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙