FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komadina: traljavost državne administracije u slučaju dionica LRH-a

RIJEKA,10. siječnja 2011.(Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinare ocijenio kako je u slučaju vezanom uz dionice Liburnia Riviera hotela (LRH) i Grad Opatiju bilo mnogo traljavosti državne administracije.

Najveća odgovornost leži na Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa), ali djelomice i na Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), ustvrdio je Komadina.

Upitao se zašto je Hanfa uopće donijela odluku o obvezujućoj ponudi Opatije za kupovinu dionica LRH-a kad je jasno da Grad ima pravo na vlasništvo nad dijelom dionica koje je stekao prije pretvorbe. Većina smatra da je vlasništvo Opatije nad dijelom dionica LRH-a izvorno stjecanje, odnosno njezina imovina se pretvara u kapital, ocijenio je Komadina.

Izrazio je nadu u brzo rješenje tog problema kako bi se LRH mogao pripremiti za dolazak strateškog partnera i ulaganja u hotelske objekte.

Problem je nastao rješenjem Hanfe iz 2007. kojim se Opatiji, kao i drugim jedinicama lokalne samoprave s područja Liburnije ali u znatno manjem omjeru, odobrava stjecanje kontrolnog paketa dionica LRH-a od 25 posto plus jedne dionice. No, ujedno im je nametnuta objava obvezujuće ponude za kupovinu dionica LRH-a po cijeni od oko 6.000 kuna po dionici.

Grad Opatija bi, po procjenama, morao osigurati oko 1,36 milijardi kuna za otkup preostalih dionica LRH-a pa su gradski čelnici strahovali da bi u slučaju tužbi malih dioničara, koji bi nudili svoje dionice temeljem rješenja Hanfe, Grad mogao otići u stečaj.

Grad Opatija, HFP i LRH predložili su sklapanje nagodbe vezane uz te dionice ali je na Trgovačkom sudu u Rijeci krajem prošle godine odbijen taj prijedlog. Nagodbom, da je prihvaćena, Opatija bi se izvukla od obvezujuće ponude za preuzimanje LRH-a.

Opatija i druge liburnijske općine (Mošćenička Draga, Lovran i Matulji) sad čekaju rješenje Upravnog suda o tome jesu li obvezni izdati obvezujuću ponudu za kupovinu dionica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙