FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori bez jasnih smjernica

NEW YORK, 30. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi ne ukazuju na jasan smjer kretanja cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu dok investitori očekuju objavu posljednjih ovogodišnjih makroekonomskih pokazatelja.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 12 bodova, a tehnološki Nasdaq 1 bod.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 1,4 boda i bio je neznatno ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ključni američki burzovni indeksi završavaju godinu na najvišim razinama u zadnjih nekoliko mjeseci.

S&P 500 indeks čak bilježi najbolji prosinac u zadnjih gotovo dva desetljeća. Od početka mjeseca ojačao je 6,7 posto, a u zadnjih 20 trgovinskih dana rastao je u njih 17.

Ipak, danas se očekuje smanjeni obujam trgovanja zbog novogodišnjih praznika i odsustva velikog broja tržišnih sudionika.

Od novih pokazatelja, ključna je danas objava podatka o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u. Ekonomisti procjenjuju da je bez posla u proteklome tjednu ostalo 415.000 Amerikanaca, što je 5.000 manje nego u tjednu ranije.

Pratit će se i objava Chicago PMI indeksa, koji ukazuje na industrijsku aktivnost u regiji američkog sjeverozapada. Ekonomisti procjenjuju da je taj indeks neznatno pao u prosincu, na 61 bod, s u studenome zabilježenih 62,5 bodova.

Od ostalih pokazatelja, očekuje se i podatak o prodaji postojećih kuća u studenome i o zalihama goriva u SAD-u.

„Podaci o tjednoj nezaposlenosti imat će utjecaja na smjer kretanja tržišta, zato jer je obujam trgovanja slabašan“, smatra Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Managementa.

Na europskim burzama, uz slabašan obujam trgovanja, cijene dionica danas su u blagom su padu, jer su investitori uzeli predah nakon snažnog uzleta u prosincu. Ključni indeksi su od početka prosinca do sada ostvarili najveći rast u zadnjih 17 mjeseci.

Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 0,33 posto, na 5.976 bodova, frankfurtski DAX 1,28 posto na 6.905 bodova, a pariški CAC 0,9 posto, na 3.855 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙