FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Božić po julijanskom kalendaru u Osijeku i Vukovaru

OSIJEK/VUKOVAR,7.siječnja, 2011.(Hina) - Osječki vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru proslavljaju ga tradicionalno obiteljski i na svečanim liturgijama koje je u osječkoj donjogradskoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice predvodio osječki paroh, protojerej stavrofor Ratomir Petrović.

Čestitajući vjernicima Božić riječima "Mir Božji, Hristos se rodi", protojerej stavrofor poželio im je obiteljsko zajedništvo, ljubav svim ljudima dobre volje i mir u srcu svakog čovjeka. Pročitao je božićnu poslanicu patrijarha srpskog Irineja i Srpske pravoslavne crkve u kojoj se posebno govori "o svetinji ljudskog života, svetinji oca i očinstva, majke i materinstva, svetinji djeteta i njegove čistoće". U poslanici se upozorava i na opasnosti od "izapačenih moralnih vrijednosti" te na promicanje "razvrata i bestidnosti", koji postaju uzrok obiteljskih i društvenih problema, te na sve veći broj pobačaja. Osječki paroh Ratomir Petrović pročitao je vjernicima na sinoćnjoj proslavi Badnjaka u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice poslanicu osječkopoljskoga i baranjskog episkopa Lukijana.

Mnogobrojni vjernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru okupili su se na današnjoj svečanoj božićnoj liturgiji koju je u Srpskom domu u središtu Vukovara služio prvi paroh vukovarski, protojerej stavrofor Dušan Marković, arhijerejski namjesnik. Čestitajući Božić pravoslavnim vjernicima tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi", paroh Marković pročitao je božićnu poslanicu srpskog patrijarha Irineja.

Božićnu liturgiju u crkvi Prepodobne Matere Paraskeve na Dobroj vodi služio je drugi paroh vukovarski, protojerej Jovan Radivojević.

Božićne liturgije služene su i u drugim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nakon bogoslužja vjernici će Božić tradicionalno proslaviti u krugu obitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙