FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije utvrdio listu kandidata za članove NO HRT-a

ZAGREB, 4. siječnja 2011.(Hina) - Saborski Odbor za medije jednoglasno je danas utvrdio listu kandidata za članove Nadzornog odbora HRT-a na koju je uvrstio svih 20 pravovaljanih kandidatura i o kojoj bi se u idućih 15-tak dana trebali usuglasiti saborski klubovi.

Odbor je natječaj za članstvo u Nadzornog odboru HRT-a u dnevnom tisku te internetskim stranicama Sabora objavio 13. prosinca prošle godine, a zaključen je 28. prosinca.

Na natječaj su pristigle 22 kandidature, ali je Odbor zbog neodgovarajuće dokumentacije odbio dvije, pa je saborskim klubovima na usuglašavanje uputio listu s 20 kandidatura.

Nakon usuglašavanja po klubovima, Odbor bi trebao izraditi užu listu kandidata s kojom će izaći pred Sabor, koji će u konačnici i izabrati članove Nadzornog odbora.

To tijelo novina je iz Zakona o HRT-u kojega je Sabor donio 3. prosinca prošle godine. Po novom će zakonu Sabor birati četiri člana Nadzornog odbora, pri čemu najmanje jedan mora biti iz oporbe, a jednoga bira Radničko vijeće HRT-a. Njihov je mandat četiri godine.

Najmanje po jedan član Nadzornog odbora mora imati završen studij iz područja ekonomije, prava ili medija, dva člana tog odbora moraju imati najmanje po deset godina radnog iskustva iz područja financija, a jedan član najmanje deset godina radnog iskustva iz djelatnosti pružanja medijskih usluga radija ili televizije.

Prema Zakonu, Nadzorni dobor zajedno s Programskim vijećem HRT-a, po prethodno provedenom natječaju, imenuje i razrješava predsjednika i članove Uprave HRT-a, te donosi Statut HRT-a kao i program rada i financijski plan. Nadzorni odbor nadzire financijsko poslovanje HRT-a (donosit će financijski plan, utvrđivati plaće i druga materijalna prava, kao i visinu pristojbe, ali uz suglasnost s Upravom).

Odbor nije prihvatio prijedlog svoje vanjske članice Jelene Berković da se kandidature, zajedno sa životopisima kandidata, objave na saborskim internetskim stranicama. Naime, većina članova Odbora stajališta je da kandidature sadrže osobne podatke koji ne podliježu javnoj objavi, te da članove Odbora ionako bira Sabor kao predstavničko tijelo javnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙