FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelorusija: iz zatvora pušten jedan od petorice oporbenih kandidata

MINSK, 3. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Bjeloruske vlasti pustile su u ponedjeljak iz zatvora Vitalija Rimaševskog, jednog od petorice oporbenih kandidata uhićenih nakon prijepornih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji koje je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) ocijenila nedovoljno transparentnima.

Vitalij Rimaševski je pušten iz zatvora, a optužen je za "organiziranje masovnih nemira" u izbornoj noći 19. prosinca. Za taj čin može dobiti 15 godina zatvora i nema pravo napustiti Minsk, rekao je njegov odvjetnik.

Bjeloruske vlasti optužile su 22 osobe, uključivo pet oporbenih kandidata, za organiziranje masovnih nemira. Četvorica preostalih kandidata još su u zatvoru kao i 300 od 600 osoba privedenih s masovnog prosvjeda protiv reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenko, koji je na vlasti 16 godina, bio je ponovo izabran s gotovo 80 posto glasova.

OESS je izbore ocijenio nedovoljno transparentnima te je službeni Minsk naredio zatvaranje njegova ureda, no Litva koja od 1. siječnja predsjeda OESS-om počela je konzultacije kako bi to spriječila.

"Počeli smo neslužbene konzultacije kako bismo pronašli sporazum", prihvatljiv svim stranama, izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙