FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: korekcija ili nastavak rasta cijena?

NEW YORK, 3. sijeenja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu bi u siječnju moglo doći do dobitonosnih prodaja, s obzirom da je S&P 500 indeks u prosincu ostvario najveći skok u gotovo dva desetljeća, no hoće li do toga doći već ovoga tjedna ovisi o novim makroekonomskim podacima.

Prošloga je mjeseca S&P 500 indeks ojačao 6,5 posto, pa je to njegov najbolji prosinac od 1991. godine, kada je skočio 11,2 posto.

No, prosinački uspon usporio je u posljednjem tjednu 2010. godine. Dow Jones ojačao je prošloga tjedna mršavih 0,03 posto, na 11.577 boda, a S&P 500 indeks 0,1 posto, na 1.257 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,5 posto, na 2.652 boda.

Pojedini tehnički indikatori pokazuju da se može očekivati korekcija cijena dionica. No, to su pokazivali i u prosincu.

„Ne može se poreći činjenica da je tržište u području prekupljenosti. No, S&P indeks bio je u tom području i u cijelom prosincu“, kaže Paul Hickey, analitičar u grupi Bespoke Investment.

Hickey smatra da je pozitivan trend na tržištu i dalje u zamahu, pa bi to moglo potaknuti daljnji rast cijena dionica.

No, hoće li do toga doći, ovisi ponajviše o novim makroekonomskim podacima.

Naznake poboljšanja u američkom gospodarstvu, produljenje poreznih olakšica za još dvije godine i labava monetarna politika glavni su razlozi zbog kojih je S&P indeks od rujna pa do kraja prošle godine porastao gotovo 20 posto.

Među ostalim, pozitivno su na tržište utjecale naznake poboljšanja situacije na tržištu rada. Sve dok se to tržište sasvim ne oporavi, teško je za očekivati oporavak potrošnje, a time i brži rast američkog gospodarstva.

Stoga će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti izvješće o zaposlenosti. Analitičari procjenjuju da je u prosincu prošle godine u SAD-u otvoreno 126.000 novih radnih mjesta, nakon 39.000 u studenome.

Uz to, Institut za menadžere nabave objavit će izvješća o kretanjima u američkom uslužnom i industrijskom sektoru. Analitičari procjenjuju da će indeksi aktivnosti u oba sektora u prosincu pokazati da se rast američkog gospodarstva ubrzava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙