FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: potrošnja u studenome porasla više od očekivanja

ZAGREB, 31. prosinca 2010. (Hina) - U studenome je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja i predstavlja ubrzanje rasta potrošnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenome nominalno porastao za 3,8, a realno za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je peti mjesec zaredom kako je potrošnja porasla, i to znatno više nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koje je anketirala Hina, očekivalo je, u prosjeku, rast potrošnje u studenome za 0,5 posto.

To je i ubrzanje rasta potrošnje, s obzirom da je u listopadu promet u trgovini na malo ojačao 0,3 posto.

„Rast u studenome je nešto veći od procjena. Blage pozitivne stope rasta posljedica su prvenstveno baznog učinka, budući da je u studenome prošle godine zabilježen snažan pad prometa od trgovine na malo od 15,8 posto realno na godišnjoj razini. S druge strane, rast je zasigurno obuzdan intenziviranjem negativnih trendova na tržištu rada, što izravno utječe na kupovnu moć građana koji u skladu s time prilagođavaju svoje kupovne navike. Obzirom na blago pozitivne stope rasta u maloprodaji koje su generirane prvenstveno utjecajem baznog učinka, a ne rastom kupovne moći stanovništva, o oporavku maloprodaje još uvijek je prerano govoriti“, navode analitičari Raiffeisen Consultinga u osvrtu na podatke DZS-a.

Slična kretanja očekuju i u prosincu. Pored baznog učinka, povoljno će na maloprodaju djelovati ukidanje više stope takozvanog kriznog poreza, čime su rasterećene skupine viših dohodaka s većim kapacitetom za potrošnju, navode analitičari Raiffeisen Consultinga.

No, smatraju da se značajniji oporavak potrošnje može očekivati tek nakon oporavka tržišta rada.

„Budući da su prvu polovicu godine obilježile negativne stope rasta, utjecaj blagog porasta prometa u trgovini na malo u drugoj polovici godine trebao bi izostati te bismo na razini cijele 2010. godine mogli zabilježiti realan pad od oko 2 posto godišnje. Značajniji oporavak trgovine na malo očekujemo tek nakon oporavka tržišta rada“, zaključuju analitičari Raiffeisen Consultinga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙