FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šantić: iduće godine BDP raste, ali to ne znači izlazak iz krize

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Iduća godina vjerojatno donosi pozitivne, ali skromne stope rasta hrvatskog gospodarstva, no to ne znači izlazak iz krize, kazao je danas Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

U 2010. godini nije bilo nužnih korekcija u gospodarskoj politici u Hrvatskoj, a zabilježeno je daljnje pogoršanje najvažnijih ekonomskih pokazatelja, poput pada bruto domaćeg proizvoda i zaposlenosti, te povećanja proračunskog manjka i javnog duga, kazao je Šantić na sastanku s predstavnicima medija u Zagrebu.

Srednjoročni izgledi domaćeg gospodarstva prilično su skromni, a put kako doći do novog modela gospodarskog rasta, temeljenog na rastu izvoza i investicija privatnog sektora, još je uvijek nedovoljno iskristaliziran, kaže Šantić, koji ni u 2011. godini ne očekuje značajnije promjene u gospodarskoj politici.

„U 2011. godini većina pozornosti i aktivnosti bit će usmjerena prema unutarnjoj i vanjskoj politici, odnosno predstojećim parlamentarnim izborima i očekivanom zaključenju pregovora s Europskom unijom“, kaže Šantić.

Tomislav Krpan, glavni direktor za poslovanje s građanima Splitske banke, naveo je da je u prva tri tromjesečja ove godine zabilježen rast rizičnih kredita jer građani imaju problema s vraćanjem svojih dugovanja.

No, ohrabrujuće je, kaže, što u posljednjem ovogodišnjem kvartalu nije kod građana zabilježen daljnji rast loših kredita.

Kako zbog nestabilne situacije na svjetskim financijskim tržištima snažno raste tečaj švicarskog franka, puno je građana koji su time pogođeni jer imaju stambene kredite u 'švicarcima'.

Stoga će, najavio je Krpan, početkom iduće godine Splitska banka smanjiti kamatne stope na stambene kredite u francima za prosječno 0,35 postotnih bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙