FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović primio predstavnike udruga stradalnika Domovinskog rata

ZAGREB, 23. prosinca 2010. (Hina) - Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstva udruga stradalnika Domovinskog rata, te je prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana istaknuo njihov nemjerljiv doprinos obrani hrvatske države, ali i obvezu Hrvatske da se skrbi za one koji su u Domovinskom ratu izgubili zdravlje ili najbliže članove obitelji.

"Vaša žrtva, žrtva vaših bližnjih je nešto što Hrvatska cijeni i mora cijeniti", poručio je predsjednik predstavnicima stradalničkih i braniteljskih udruga, izrazivši nadu da će i u idućoj godini s njima nastaviti visoku razinu suradnje. "Mi hoćemo i možemo još bolje", istaknuo je predsjednik.

Predsjednik udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica zahvalio je predsjedniku što je pitanju zatočenih i nestalih dao prioritetni karakter.

Podsjetio je da Hrvatska još uvijek traga za 1015 nestalih osoba, te poručio da će stradalničke udruge iduće godine potaknuti osnivanje posebnog povjerenstva za rješavanje pitanja nestalih u Domovinskom ratu. Devetnaest godina iščekivanja zaslužuje da se nešto konkretno poduzme i proces ubrza, rekao je. Pšenica smatra i kako poboljšanje odnosa Hrvatske i Srbije ide u smjeru rješavanje tih okolnosti, ali i da bi povlačenje tužbe protiv Srbije bilo kontraproduktivno dok se ta pitanja ne riješe.

Govoreći o protekloj godini, predsjednik Republike istaknuo je kako sve aktivnosti Vlade, usmjerene na obilježavanje Domovinskog rata i poboljšanje kvalitete života ratnih stradalnika, imaju njegovu potporu.

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana, Josipović se osvrnuo i na dolazeću godinu za koju je rekao da će u mnogome odrediti sudbinu i budućnost Hrvatske. "Iduće godine namjeravamo dovršiti pregovore s Europskom unijom, provesti referendum za ulazak u Uniju, a to je godina u kojoj će se održati i parlamentarni izbori", rekao je, izrazivši nadu da će sva tri događaja pridonijeti kvalitetnijem životu u Hrvatskoj te je pozvao i stradalnike i branitelje da tome daju svoj doprinos.

Na božićnom i novogodišnjem prijamu kod predsjednika bilo je stotinjak predstavnika iz stradalničkih udruga, među ostalim Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Udruga stopostotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i drugih udruga. Na prijamu su bili i predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙