FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Održano primanje predsjednika Josipovića u prigodi Božića i Nove godine

ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Godina na izmaku bila je prijelomna jer ju je obilježila borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, aktivnosti vezane uz pregovore o ulasku u EU te suradnja sa susjednim državama, ali i godina u kojoj su nezaposlenost i siromaštvo bili ključni problemi, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović na primanju u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana te izrazio nadu da će 2011. biti još prijelomnija, godina u kojoj će "elementi optimizma i pravednosti koji su posađeni dati bogat plod".

Primanje predsjednika Republike održano je u Muzeju suvremene umjetnosti, a nazočili su brojni ugledni dužnosnici iz kulturnog, znanstvenog i političkog života, članovi Vlade, saborski zastupnici i čelnici političkih stranaka.

Govoreći o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Josipović je ocijenio kako je u 2010. prelomljena važna politička i psihološka barijera te da danas, kako je rekao, srećom više nema nikoga tko bi bio nedodirljiv, tko bi mogao pomisliti da će se okoristiti svojom pozicijom, a da za to ne bude kažnjen.

Predsjednik Republike ističe i kako je Hrvatska zaista pred samim vratima EU. "I nadam se da ćemo iduće godine završiti pregovore, održati uspješan referendum i s velikim zadovoljstvom reći - da Hrvatska je još jedna zvijezdica na europskom nebu. To će se dogoditi, siguran sam, u doglednoj budućnosti, bez obzira na moguće prepreke koje su još pred nama", kazao je.

Naglašava i kako napredujući odnosi sa Srbijom, BiH i Slovenijom, daju nadu, optimizam da će "ova regija zaista biti regija mira, suradnje i napretka" u kojoj će sve zemlje zajedno raditi na europskoj budućnosti i sjajnim odnosima. Posebno je izdvojio BiH koja je, kako je rekao, Hrvatskoj najbliža susjeda, s najduljom granicom i s najčvršćim odnosima, vezom koju u prvom redu čini hrvatski narod u BiH.

Upozorivši kako su nezaposlenost i siromaštvo danas ključni problemi, Josipović ističe kako izlaska iz recesije i siromaštva nema bez rada i odgovornosti. "Možda kao nikada do sada naše je građane pogodila recesija. Puno je siromašnih, onih koje je okovala bijeda i koji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe i ne mogu osigurati posao. Nezaposlenost i siromaštvo danas su ključni problemi Hrvatske. Ali, izlaska iz recesije i siromaštva nema bez rada i odgovornosti bez onih koji usmjeruju gospodarstvo, koji stvaraju nova radna mjesta i ova godina u tom pogledu nije bila uspješna", rekao je Josipović.

Ocijenio je kako u tom pogledu Vladin Program gospodarskog oporavka nije ispunio očekivanja. "Vladin program podržala je struka i većina scene, ali nažalost, rezultati nisu onakvi kakve smo željeli", ustvrdio je.

Izrazio je uvjerenje da u Hrvatskoj ima dovoljno snage da se mjere borbe protiv recesije provedu puno brže i da se, ako je to potrebno, osigura i neki novi spektar mjera kako bi se dogodine odlučno izašlo iz krize.

Neće biti moguće, dodaje, otkloniti sve posljedice krize u jednoj godini, ali bitno je, naglašava, izaći na dobar put. "Bitno je pokazati dobar, uspješan trend. Hrvatska to može, ima ljude koji to znaju i ja sam tu veliki optimist", naglasio je.

Kazao je pritom kako se slaže s onima koji kažu da Hrvatska nije pravedna zemlja jer, upozorava, u Hrvatskoj je još uvijek previše onih koji su se napljačkali, a nisu odgovarali, kao i onih koji su siromašni i nemaju elementarne uvjete za obrazovanje svoje djece, za napredak.

"Ova je godina bila prijelomna, ali nadam se da će iduća biti još i više. Nadam se da oni elementi optimizma i pravednosti koje smo posadili ove godine, a učinili smo to, posebno na planu borbe protiv korupcije, hoće i moraju u idućoj i narednim godinama, dati bogat plod", rekao je Josipović.

Podsjetivši kako Hrvatska iduće godine slavi 20 godina postojanja, Josipović izražava nadu da će to biti prilika za pogled unaprijed - "Da vidimo kakva će Hrvatska biti u narednom desetljeću i da Hrvatsku konačno i definitivno odredimo kao modernu, suvremenu europsku državu".

"Imam vjeru u to i optimist sam. Vjerujem u ljude koji imaju povjerenje naroda, one koji će ga možda dobiti na idućim izborima, one koji imaju viziju, a takvih u Hrvatskoj ima, oni će sve više dolaziti na javnu scenu", kazao je hrvatski Predsjednik i zaželio svima puno uspjeha te Sretan Božić i Novu godinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙