FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS kritizirao novi mađarski zakon o medijima

ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u srijedu je osudila novi mađarski zakon o medijima kao prijetnju slobodi tiska, javljaju agencije i podsjećaju na upozorenje da Mađarska, koja se sprema preuzeti predsjedanje Europskom unijom, preuzima odgovornost za cjelokupnu sliku EU-a u svijetu, javljaju agencije.

"Bojim se da je mađarski parlament donio zakon o medijima koji će, ako se krivo primijeni, utišati kritičke medije i zatomiti javnu raspravu u zemlji", ocijenila je predstavnica OESS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Vlada u Berlinu je savjetovala Mađarskoj da uzme u obzir OESS-ove kritike, posebice jer će Mađarska u početku godine preuzeti predsjedanje Unijom.

"Mađarska time preuzima posebnu odgovornost za cjelokupnu sliku EU-a u svijetu", kazao je glasnogovornik njemačke vlade Christoph Steegmans, prenosi AFP.

U Bruxellesu Europska komisija (EK) nije željela posebno kritizirati mađarski zakon, ogradivši se izjavom da "EK pripisuje veliku važnost slobodi i pluralizmu medija" te da će "pomno pratiti razvoj situacije".

Mađarski parlament donio je u utorak zakon koji će omogućiti stroži vladin nadzor medija. Nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH), u kojoj će vodeću ulogu imati ljudi bliski vladajućoj stranci Fideszu, nadzirat će proizvodnju vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon.

Protiv donošenja tog zakona u ponedjeljak je pred parlamentom prosvjedovalo gotovo 1500 ljudi. Zakon je prihvaćen s 256 glasova za i 87 protiv. Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Kritičari zakona smatraju da je represivan te da ne propisuje jasno što medijske kuće moraju činiti.

Osim regulatornih promjena, zakon predviđa spajanje proizvodnje vijesti državnih medija, televizijskih, radijskih i nacionalne novinske agencije MTI, koje će biti besplatne.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙