FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska napredovala u suzbijanju krize, sveobuhvatne reforme ključne - OECD

PARIZ, 20. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Španjolska će uspjeti prevladati gospodarsku krizu uspije li njezina vlada provesti planirane hrabre reforme, priopćila je u ponedjeljak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD), nakon što je vlada te zemlje najavila reformu mirovinskog sustava.

Ta je reforma najnoviji u nizu koraka kojima Madrid u posljednja dva tjedna pokušava obnoviti povjerenje na tržištima.

Španjolska je pod povećalom financijskih tržišta, koja masovno okreću leđa španjolskim državnim obveznicama, pri čemu je vlada u Madridu povukla puno dobrih poteza kako bi suzbila krizu, ističu u OECD-u, upozorivši kako je sada ključna provedba reforme španjolskog radnog zakonodavstva i praksi zapošljavanja.

Španjolsko gospodarstvo, koje je u trećem tromjesečju stagniralo nakon iskoraka iz duboke recesije u razdoblju od travnja do lipnja, sada ulazi u razdoblje prigušenog rasta, procjenjuje OECD, upozoravajući ipak da će taj rast biti trajno obilježen pucanjem balona na tržištu nekretnina, dok će stopa nezaposlenosti, trenutno u visini oko 20 posto, ostati najviša u Europskoj uniji.

"Očekuje se nastavak prigušenog rasta zbog nužnih daljnjih prilagodbi u sektoru nekretnina, te visoke razine privatne zaduženosti. Posljedično, stopa nezaposlenosti ostat će visoka", ističe OECD u izvješću.

OECD-ovo će redovito izvješće o financijskom stanju te zemlje vjerojatno odjeknuti na financijskim tržištima, koja Portugal i Španjolsku smatraju visokorizičnima u smislu potrebe za paketom spašavanja, kao što je već bio slučaj s Grčkom i Irskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙