FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović je u danas objavljenom razgovoru za riječki Novi list istaknuo da je Hrvatska u važnim aspektima bliže pravednosti, a razlog za optimizam i nadu u pravdu vidi u tome što više nema nedodirljivih. Odgovarajući na pitanje rekao je da se kroz postupke koji se pokreću otvara prilika da se preispita svačija uloga, pa i premijerke. Na pitanje vjeruje li da premijerka Kosor i ministri nisu ništa znali o razmjerima korupcije, odgovorio je da se svima koji su na političkoj sceni može prigovarati zašto nisu bili oprezniji. "Ovo što se događa, bez obzira što pokazuje dubinu moralne i pravne krize Hrvatske, jasno pokazuje i to da je društvo odlučilo krenuti drugim putem. Uz Vladu i premijerku, koja je također promovirala koncept nulte stope tolerancije protiv korupcije, mislim da je i koncept 'Nove pravednosti' itekako tome doprinio", rekao je Josipović, koji smatra da je proces jačanja neovisnosti pravosudnih tijela i policije sada evidentan. Kazao je da je ponosan što je ustavnim promjenama dokinuta zastaru za kaznena djela iz pretvorbe i privatizacije. DORH je, rekao je, napravio cjelovitu inventuru svih predmeta kriminala iz pretvorbe i privatizacije i da se čeka odluka državnog odvjetništva ima li u nekima od njih elemenata za obnovu ili nastavak postupka.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas učenicima i studentima ugovore o dodjeli stipendija Zaklade "Hrvatska za djecu" za školsku godinu 2010./2011. Ugovore o stipendijama danas je dobilo 50 učenika i studenata, a za ovu školsku godinu osigurano je ukupno 1433 stipendije - 437 učeničkih i 996 studentske, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Zaklada funkcionira od početka prošle godine, rekla je premijerka Kosor dodavši kako se nada da će učenicima i studentima taj novac pomoći da podnesu teret studiranja. Vi, zajedno sa svim mladima Republike Hrvatske, najbolje ste što naša zemlja ima. Stoga učite, jer učenjem radite na sebi, ali i na dobrobiti svoje domovine, poručila je premijerka mladim stipendistima.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština sutra će razmotriti gradski proračun za 2011. od 6,79 milijardi kuna, u drugom čitanju, a budući da je u međuvremenu gradska uprava doradila i korigirala svoj prijedlog o uvođenju dohodovnog cenzusa za neka socijalna prava koja je dosad u najvećem dijelu subvencionirao grad poput vrtića, na što je i bilo najviše pritužbi gradskih zastupnika, očekuje se da će skupštinska većina, SDP, podržati i proračun u cjelini. Gradonačelnik Milan Bandić ranije je ustvrdio kako će predloženi proračun zbog toga ostati bez 30 milijuna kuna planiranih ušteda, no u korist građana, jer je u novom prijedlogu gradske uprave zadržano gotovo 70 posto stečenih prava. Po tom prijedlogu, donja granica cenzusa povećana je s 1.700 na 2.000 kuna, što znači da svi koji imaju prihode do 2.000 kuna imaju pravo na 100-postotnu subvenciju, a podignuta je i gornja granica sa 7000 na 8000 kuna, korigirani su međurazredi, a predložena je i odgoda primjene do 1. svibnja 2011.

ZAGREB - U zagrebačkom naselju Novi Jelkovec od ukupno 2713 ostalo je više od 600 neprodanih useljivih stanova, a kako bi potaknula prodaju tih stanova, Uprava Zagrebačkog holdinga svojim će zaposlenicima omogućiti zajam u visini 100 eura po četvornom metru kupljenog stana s rokom otplate do pet godina i kamatom od četiri posto godišnje, izvijestio je glasnogovornik Zagrebačkog holdinga Dušan Viro. Uprava holdinga donijela je tu odluku, a da bi se počela primjenjivati treba je odobriti skupština tog trgovačkog društva, što se očekuje do kraja godine. A kako bi i sve ostale građane potaknula na kupnju stanova u Novom Jelkovcu, Uprava je diferencirala cijenu stana, ovisno o položaju i veličini. S bankama se pregovara o povoljnijim uvjetima kreditiranja, uz određene pogodnosti korisnicima kredita, izjavio je za Viro.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog redatelja Petra Večeka istaknuvši da će suvremeni izričaj i osebujnost Večekova opusa ostati trajno zabilježeni u hrvatskoj kulturi. "Njegova bogata umjetnička karijera koja je obilovala promišljenim i intelektualno zrelim predstavama, ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskom glumištu. Zauvijek će nam u sjećanju ostati njegove uspješnice poput Krležinih 'Gospode Glembajevih' i 'U agoniji', Shakespeareovih 'Hamleta', 'Korioloana' i 'Richarda III', Brechtove 'Majke Courage', Šnajderovih 'Metastaza' i mnogih drugih. Svoj pečat, gospodin Veček ostavio je i kao ravnatelj i umjetnički direktor varaždinskog kazališta te Gradskog dramskog kazališta Gavella. Suvremeni izričaj i osebujnost njegova opusa, ostat će trajno zabilježeni u hrvatskoj kulturi", stoji u izrazima sućuti ministar Biškupića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙