FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Bivši premijer Ivo Sanader otputovao je prijepodne iz Hrvatske, nakon što je u Hrvatski sabor stigao zahtjev DORH-a za skidanjem njegovog zastupničkog imuniteta. Kako je potvrdio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Ivo Sanader izašao je iz Republike Hrvatske danas u 11,10 sati preko malograničnoga cestovnoga prijelaza Bregana. U trenutku prelaska državne granice policija nije imala nikakav pravni osnov zapriječiti mu izlazak iz zemlje, navodi Borovec.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) je, na sjednici koja je počela u 14,30 sati, jednoglasno je odobrilo zahtjev Državnog odvjetništva za lišavanjem slobode, pritvorom i istražnim zatvorom nezavisnog zastupnika Ive Sanadera, zbog kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te zlouporabe položaja i ovlasti. USKOK je jutros putem Državnog odvjetništva predsjedniku Sabora uputio zahtjev da se Sanaderu skine imunitet, odnosno odobri njegovo lišavanje slobode, pritvor i istražni zatvor, a taj je zahtjev potom proslijeđen MIP-u. Iako su HDZ-ovi članovi MIP-a tražili da se odobri i zahtjev DORH-a za isključivanjem javnosti, odnosno novinara sa sjednice povjerenstva, taj prijedlog nije prošao. Očekuje se da će odluka MIP-a uskoro biti potvrđena i na plenarnoj sjednici Sabora, te da će Sanaderu biti skinut imunitet.

- Zahtjevom DORH-a za skidanjem imuniteta nezavisnom zastupniku Ivi Sanaderu danas nisu bili iznenađeni ni u HDZ-u ni u oporbi, no dok HDZ-ovi saborski zastupnici ističu kako to neće utjecati na rad stranke, oporbenjaci ocjenjuju da ima elemenata za odgovornost i drugih državnih dužnosnika.

- Članovi Vlade nisu po dolasku na sjednicu Vlade bili raspoloženi za izjave o odlasku iz Hrvatske bivšeg premijera Ive Sanadera, osim ministra poljoprivrede Petra Čobankovića. "A što da komentiram – po drugi put je ostavio Hrvatsku", rekao je Čobanković na novinarsko pitanje kako komentira Sanaderov odlazak. Prije sjednice Vlade u Banskim dvorima, prema neslužbenim informacijama, održana je sjednica užeg kabineta, a spominje se i sjednica užeg Predsjedništva HDZ-a. Po izlasku iz Banskih dvora, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru Andrija Hebrang tek je kazao da se raspravljalo o radu Sabora i slučaju Ive Sanadera.

ZAGREB - Premda su iz oporbe ustvrdili kako se suradnja s Hrvatima izvan Hrvatske, koja je dosad bila pomalo zapostavljena, predizborno aktualizira predloženim zaključcima Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, iz HDZ-a poručuju kako je poboljšanje suradnje iskrena nakana Vlade. Predsjednik odbora Ivan Bagarić kazao je kako su "daleko odmakli" u izradi Strategije o čemu očekuju konsenzus svih stranaka. Sličan dokument su, kaže, izradili i primjerice u Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Irskoj i drugim zemljama neposredno prije ili nakon ulaska države u EU, radi očuvanja nacionalnog identiteta.

ZAGREB - SDP je danas Vladu pozvao da što prije predloži zakon kojim će svako stjecanje više od 50 posto dionica Ine učiniti ovisnim o volji (odluci) Hrvatskog sabora i tako zaštiti nacionalne interese, umjesto da, kako je izjavio čelnik te stranke Zoran Milanović, za stanje u Ini neutemeljeno optužuje vladu od 2000. do 2003. "Svako odustajanje od takvog rješenja ili svaka neodlučnost da se takvo rješenje usvoji kod nas rađa sumnju da postoji nekakav dogovor s kojim nismo upoznati", rekao je Milanović na konferenciji za novinare u Saboru. Ponovno je prozvao vladu jer još nije reagirala na MOL-ovu ponudu za kupnju dionica Ine od malih dioničara u cilju preuzimanja većinskog vlasništva nad Inom.

ZAGREB - Hrvatskoj stranci prava (HSP) danas su na konferenciji za novinare pristupili brigadni general u mirovini Vinko Štefanek i umirovljeni pukovnik Zlatko Majić, a članstvo su ponovno aktivirali brigadir u mirovini Đuro Đurić i bojnik u mirovini Ivan Pandža. Istaknuli su, uz ostalo, da podupiru načela HSP-a te da kroz tu stranku i njezin odbor za branitelje mogu pridonijeti afirmaciji branitelja i Domovinskog rata te rješavanju statusa branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida, posebice s obzirom na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

ZAGREB - Hrvatska bilježi stalan napredak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, no on na pojedinim područjima još nije u potpunosti zadovoljavajući, složili su se uvodni izlagači danas otvorenog seminara o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina. Na cjelodnevnom seminaru Ureda za nacionalne manjine Vlade RH i Savjeta za nacionalne manjine sudjeluju predstavnici nacionalnih manjina i nadležnih tijela zaduženih za provedbu Konvencije, a popodne će sudionici u četiri radne skupine obraditi područja obrazovanja i medija, pitanja sudjelovanja nacionalnih manjina u procesu odlučivanja, ostvarivanja kulturne autonomije te povratka i stambenog zbrinjavanja.

ZAGREB - Prijedlogom zagrebačkog gradskog proračuna za drugo čitanje koji će biti upućen na usvajanje Gradskoj skupštini zadržano je gotovo 70 posto stečenih prava u nastojanju da se teret krize što ravnomjernije rasporedi i zaštiti socijalno najugroženiji sloj društva, istaknuo je danas na konferenciji za novinare gradonačelnik Milan Bandić. Izrazio je uvjerenost da će gradski zastupnici položiti test odgovornosti i da će moći građanima čestitati Božić i Novu godinu s proračunom koji će biti razvojni i socijalno provediv i korespondira s vremenom, ocjenivši da je kao takav najbolji među proračunima svih hrvatskih gradova. Povećana je donja granica cenzusa sa 1700 na 2000 kuna (+ 17posto), što znači da svi koji imaju prihode do 2000 kuna imaju pravo na 100-postotnu subvenciju, podignuta je i gornja granica sa 7000 na 8000 kuna (+14 posto) te korigirani međurazredi, pojasnio je. Time će proračun ostati bez trećine planiranih ušteda, no u korist građana, naglasio je gradonačelnik.

ZAGREB - U povodu Svjetskoga dana ljudskih prava i uoči popisa pučanstva 2011., Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" danas je predstavila peticiju Vladi i Saboru Republike Hrvatske u kojoj traži da se tijekom sljedećeg popisa pučanstva popišu i žrtve komunističkoga totalitarizma u Hrvatskoj. "Popis pučanstva 2011. je na žalost prva, ali zacijelo i posljednja prilika da se prvi put popišu i ustanove prešućene, zatajene i prezrene, silno brojne žrtve komunističkog totalitarizma, stoji u peticiji te se dodaje kako je tim ratnim i poratnim žrtvama, najčešće skupnih likvidacija, režim zanijekao postojanje, pošto ih je zbrisao s lica zemlje. Navodi se kako su to bili ljudi, osobe, zabilježeni u maticama rođenih, koji su imali obitelj, živjeli i radili, a zatim su, bilo kao civili, bilo vojnici, najvećim dijelom unovačeni silom državnih vlasti, netragom nestali u tenkovskim jarcima, rudokopima, kraškim jamama i fojbama. Predsjednik Komisije, sisački biskup Vlado Košić procjenjuje da je riječ o više od 100 tisuća žrtava, što je najveća pogibija hrvatskoga naroda u povijesti.

ŠIBENIK - Načelnik Općine Primošten Stipe Petrina ne smije istodobno biti načelnik Primoštena i vijećnik u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije, proizlazi iz odluke Ustavnog suda kojom je odbijen prijedlog Općine Primošten za pokretanjem postupka ocjene suglasnosti odredbi Zakona o izborima općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika s Ustavom RH.

ZAGREB - Zbornik radova sa Trećeg stručno-znanstvenoga skupa "Dani dr. Franje Tuđmana - Hrvati kroz stoljeća", održana 15. svibnja 2010. u Velikom Trgovišću, objavljen je u nakladi tamošnje općine. Umirovljeni sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske i član Uredničkog vijeća Milan Vuković u predgovoru ističe kako je Franjo Tuđman svojim djelovanjem pokazao da nada u samostalnu Hrvatsku, unatoč svim žrtvama, progonima i patnjama na kraju ipak pobjeđuje. Sutra se navršava 11 godina od smrti prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja samostalne hrvatske države Franje Tuđmana.

OSIJEK - Na Filozofskom fakultetu u Osijeku danas je u sklopu 21. Krležinih dana nastavljen znanstveni skup o hrvatskoj drami i kazalištu pod nazivom "Naši i strani povjesničari hrvatske drame i kazališta, teatrolozi i kritičari", a posvećen je akademiku Nikoli Batušiću, jednom od najpoznatijih hrvatskih teatrologa i pisaca koji je umro ove godine. Tijekom tri dana teatrolozi, redatelji, kazališni kritičari, umjetnici i književnici o toj su temi imali tridesetak izlaganja.

ZAGREB - MSD priručnik dijagnostike i terapije na hrvatskom jeziku, koji više od 110 godina uživa povjerenje liječnika diljem svijeta kao najbolji izvor pouzdanih podataka o bolestima i liječenju, dobit će uskoro 12.700 hrvatskih liječnika praktičara i to zahvaljujući suradnji farmaceutske tvrtke MSD i Hrvatske liječničke komore, pod pokroviteljstvom ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Novo, 18. izdanje priručnika djelo je više od 300 autora, koje na više od 3000 stranica govori o 2500 bolesti. Priručnik se smatra najkorištenijim udžbenikom opće medicine u svijetu i dosad je prodano više od 10 milijuna primjeraka. Glavni urednik hrvatskog izdanja dr. Željko Ivančević naglasio je da je Hrvatska najmanja zemlja s priručnikom na materinskom jeziku.

VINKOVCI - Zbog nevremena praćena jakim vjetrom i kišom, koje je oko podneva zahvatilo Vukovarsko-srijemsku županiju, na cesti Slakovci-Orolik na vinkovačkom području prevrnuo se autobus pri čemu su ozlijeđeni vozač te dvoje putnika, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava (PU). Ozlijeđene osobe prevezene su u vinkovačku Opću bolnicu, a policija još ne raspolaže podatcima o težini i vrsti ozljeda. U autobusu vinkovačkog prijevoznika "Poleta", na redovitoj putničkoj liniji Vinkovci-Tovarnik, bilo je pet putnika.

ZAGREB - Hrvatski autoklub (HAK) danas je predstavio rezultate posljednje skupine testiranih pješačkih prijelaza u Hrvatskoj i Europi u sklopu programa EuroTest koji se provodi od 2008., a ove godine 15 prijelaza u Splitu ukupno je ocijenjeno prihvatljivim. Od ukupno 15 pješačkih prijelaza pet je dobilo lošu ocjenu, četiri su dobila ocjenu - prihvatljiva, šest ocjenu dobar, a ukupna ocjena ispitanih prijelaza je prihvatljivi (2), što taj grad svrstava u donji dio ljestvice europskih gradova, rečeno je na predstavljanju rezultata u HAK-u. Ispitivanje je provelo 17 partnera, tj. nacionalnih autoklubova, s talijanskim autoklubom ACI-jem na čelu, među kojima je i HAK kao jedini izvan EU-a. Zaključak je da pješačke prijelaze u Europi treba znatno poboljšati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙