FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akcija "Mir i dobro" od 13. prosinca do 8. siječnja

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i ove godine provodi akciju "Mir i dobro" od 13. prosinca do 8. siječnja 2011. radi sprječavanja zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih naprava.

Svrha je akcije da božićni i novogodišnji blagdani u Hrvatskoj proteknu u miru i veselju, da se poveća opća sigurnost građana i postigne zadovoljavajuća razina javnoga reda i mira, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije.

Preventivnu operativnu akciju "Mir i dobro" MUP organizira od 1993., a pokrenuta je zbog posljedica koje su izazivala pirotehnička eksplozivna sredstva tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije u Ravnateljstvu policije Dubravko Teur. Istaknuo je kako se iz godine u godinu "bilježi trend pada broja zloporaba korištenja raznih pirotehničkih i drugih sredstava, a ujedno i pad posljedica koji iz njihove zloporabe proizlaze, to jest broja ozlijeđenih osoba, pogotovo djece". Naglasio je kako su djeca, zbog neznanja, najčešće bila ugrožena i ranjavana pirotehničkim sredstvima.

Upozorio je da je u proteklih 16 godina, zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima, poginulo 20 osoba i ranjeno njih 480, među kojima 185 teško. Ipak, istaknuo je Teur, broj ozlijeđenih osoba pri uporabi ubojitih sredstava s godinama pokazuje trend pada.

No, upozorio je, lani su poginule dvije punoljetne osobe, teško je ozlijeđeno sedam osoba, od toga dvoje djece i jedna maloljetna osoba, a lakše 19 osoba, od toga petero djece i jedna maloljetna osoba. Propucano je 20 objekata. Utvrđena su 134 prekršaja te je 113 osoba prijavljeno, među kojima je 31 maloljetna.

Akcija obuhvaća općenito preventivno postupanje, operativno preventivno postupanje, mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata i na mjestima javnih okupljanja te mjere sigurnosti cestovnog prometa i nadzor državne granice. Tijekom akcije, i ove će godine jedna od glavnih aktivnosti policije biti usmjerena prema što manjoj zloporabi vatrenog oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica-Šupljika rekla je kako ta pirotehnička sredstva razvesele jer izgledaju kao igračke, a nisu igračke jer mogu ozlijediti, ček i ubiti, te nanijeti veliku štetu. Izrazila je zadovoljstvo što je u godinu dana učinjeno mnogo kad je riječ o promjeni zakona o eksplozivnim tvarima. Rekla je kako im je interes bio da djeca i mlađi od 18 godina ne mogu kupovati ni pirotehnička sredstva II. i III. kategorije, a ni roditeljima nije ostavljena mogućnost da djeca pod njihovim nadzorom dođu u dodir i legalno kupuju pirotehnička sredstva, istaknula je. Najavila je da će se zakon ovih dana početi primjenjivati, a čeka se samo da ga objave "Narodne novine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙