FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Europska unija spremna je učiniti sve što je potrebno kako bi se očuvala stabilnost euro zone, zaključili su čelnici 27 zemalja članica nakon prvog dana summita u Bruxellesu. "Spremni smo učiniti sve što je potrebno kako bismo osigurali stabilnost euro zone", kaže se u deklaraciji koju je pročitao predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. Predsjednici država ili vlada zemalja članica dogovorili su prvi dan svog dvodnevnog sastanka na vrhu tekst manje promjene Lisabonskog ugovora koja će omogućiti uspostavu trajnog mehanizma za stabilizaciju eura i koji bi trebao biti uspostavljen sredinom 2013. godine nakon što sadašnjim privremenim rješenjima istekne rok trajanja. "Zemlje članice čija je valuta euro mogu uspostaviti stabilizacijski mehanizam koji se može aktivirati ako se to pokaže nužnim za stabilnost euro zone u cjelini. Odobravanje financijske pomoći od tog mehanizma bit će podvrgnuto strogim uvjetima", glase dvije rečenice koje će se ubaciti u Lisabonski ugovor.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama najavio je u četvrtak da će SAD promijeniti stajalište Busheve administracije i postati posljednja država koja je povukla protivljenje UN-ovoj Deklaraciji o pravima starosjedilačkih naroda. Obamina objava pozdravljena je oduševljenim pljeskom na drugoj Konferenciji plemenskih naroda, koja je u organizaciji Bijele kuće u Washingtonu okupila predstavnike 565 priznatih plemena američkih Indijanaca. "Težnje koje ta deklaracija afirmira, uključujući poštovanje za bogate kulture domorodačkih naroda, one su koje uvijek moramo nastojati ispuniti", rekao je Obama u govoru na konferenciji održanoj u ministarstvu unutarnjih poslova, nadležnom za Indijance. "No ono što je važnije od riječi, važnije od bilo koje rezolucije ili deklaracije, jest da riječi prate djela. O tome se radi na ovoj konferenciji", naglasio je.

SEUL

Sjeverna Koreja upozorila je u petak na opasnost od nuklearnog sukoba u slučaju novog rata između dvije Koreje, dok se nastavljaju diplomatski napori oko smirivanja napetosti na poluotoku. Prema službenoj sjevernokorejskoj internetskoj stranici Uriminzokkiri, izbijanje rata na Korejskom poluotoku samo je pitanje vremena. "Zbog ratobornog i neodgovornog stava Južne Koreje, nije pitanje hoće li biti mira ili rata na Korejskom poluotoku nego kad će rat izbiti", stoji na službenoj stranici. "Ako rat izbije to će dovesti do nuklearnog sukoba koji se neće ograničiti na Korejski poluotok", upozorava se na službenoj stranici.

MINSK

Bjelorusija u nedjelju bira predsjednika države na izborima čiji su rezultati unaprijed poznati jer je gotovo sigurno da će ponovno pobijediti autoritarni čelnik Aleksander Lukašenko, koji već 16 godina vlada tom zemljom u stilu "cara", navodi oporba. Lukašenko se u toj bivšoj sovjetskoj republici od 10 milijuna stanovnika natječe za četvrti predsjednički mandat s devet protukandidata. Očekuje se, po zadnjim anketama, da će osvojiti 75 posto glasova u prvome krugu, no njegovi protukandidati tvrde kako bi bio pobijeđen kada bi izbori bili demokratski. Oporba strahuje od nepravilnosti i već je pozvala prosvjednike da se okupe u središtu Minska u nedjelju navečer, pošto se zatvore birališta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙