FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB pojačano kupuje irske i portugalske državne obveznice

PARIZ, 3. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je u većoj mjeri kupovala irske i portugalske državne obveznice, netom nakon što je objavila da nastavlja s programom otkupa državnih obveznica članica eurozone, pišu europski mediji.

Mnogi smatraju da Portugalu i Španjolskoj prijeti opasnost da budu prisiljeni zatražiti pomoć nakon što su to u proteklih godinu dana bile primorane učiniti prvo Grčka a initi prvo Grčka a ovih dana i Irska.

Prema pisanju londonskog dnevnika Financial Times, ECB je u četvrtak potrošio daleko više nego što se očekivalo na kupovinu irskih i portugalskih obveznica, spustivši time kamatne stope po kojima se zadužuju vlade u Dublin i Lisabonu, netom nakon što je čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet najavio nastavak programa otkupa obveznica, ali bez konkretnih brojki.

Kako dalje navodi FT, pozivajući se na izjave trgovaca, ECB je kupio obveznice Irske i Portugala u tranšama od po 100 milijuna eura, što je četiri puta više nego u prethodnim kupovinama. Po pisanju nekih medija, ECB je potrošio milijardu eura ili čak dvostruko više.

Time je kamatna stopa ili prinos po 10-godišnjim portugalskim obveznicama u četvrtak do kraja trgovine smanjen na 5,854 posto, sa 6,4 posto kasno u srijedu. Po irskim obveznicama prinos je smanjen ispod devet posto, na 8,297 posto.

Također su smanjeni prinosi po španjolskim obveznicama, na oko pet posto, nakon 5,25 posto u srijedu. Prinos po talijanskim državnim obveznicama pao je sa 4,5 na 4,36 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙