FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TDR: 2010. bila izazovna, no zadovoljni rezultatima

ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Za duhansku industriju ova je godina bila izazovna, nepovoljni tržišni trendovi izraženiji su zbog rastućeg poreznog pritiska, liberalizacije tržišta i zakonodavnih promjena kojima se ograničava oglašavanje duhanskih proizvoda, no unatoč tome u Tvornici duhana Rovinj (TDR), tvrtki iz sastava Adris grupe, zadovoljni su postignutim rezultatima, istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Davor Tomašković.

Napominjući kako zbog pravila Zagrebačke burze ne mogu iznositi brojke o poslovanju, rekao je kako su tržišni udjeli TDR-a prilično čvrsti, u Hrvatskoj iznosi 77 posto (pad od od tri posto u odnosu na 2009.), u Srbiji tržišni udio iznosi stabilnih devet posto, dok je u Bosni i Hercegovini povećan devet posto u odnosu na 2009. i iznosi 38 posto.

Tomašković je na susretu s novinarima kazao kako gospodarska kriza nije poštedjela niti duhansku industriju, povećala se siva zona, a potrošači su se odlučivali za jeftinije cigarete.

U 2011. je poželio više stabilnosti u regulatornom dijelu, a na pitanje hoće li doći do poskupljenja cigareta rekao je da ukoliko ne dođe do povećanja poreza na duhanske proizvode neće biti ni rasta cijena u maloprodaji.

Što se tiče sivog tržišta kazao je kako se ono kreće na razini 15 do 20 posto ukupne potrošnje u Hrvatskoj, odnosno oko milijardu kuna.

Taj postotak se, napomenuo je, tradicionalno kretao oko deset posto, ali je u zadnje dvije godine udvostručen nakon povećanja poreznog tereta.

Tomašković je kazao i kako očekuje da se izgradnja tvornice u Iranu realizira prema planu, odnosno da bude gotova do kraja iduće godine.

Na pitanje hoće li pomoći u reprogramu duga proizvođačima duhana koji su se zbog smanjenja proizvodnje našli u teškom položaju odgovorio je potvrdno.

Podsjetio je kako Hrvatski duhani, tvrtka iz sastava Adris grupe, financiraju proizvodnju svojih kooperanata kojih je oko dvije tisuće kroz repromaterijal, gnojivo te će im pomoći oko reprograma kredita.

TDR je predstavio i Izvješće o održivom razvoju u kojem su predstavljeni ekonomski, okolišni i društveni učinci poslovanja tvrtke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙