FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab gospodarski rast u razvijenim zemljama prijeti oporavku Azije - UN

NEW YORK/ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Predvođena Kinom i Indijom, azijsko-pacifička regija zabilježila je u ovoj godini snažan gospodarski oporavak ali je suočena s izazovom slabljenja gospodarstava u razvijenim zemljama, upozorila je komisija Ujedinjenih naroda.

Razvijene zemlje sve se više okreću monetarnoj politici kako bi stimulirale rast, zbog čega se mnoge zemlje u razvoju u azijskoj i pacifičkoj regiji suočavaju s naglim priljevom kratkoročnog špekulativnog kapitala, navodi se u izvješću Gospodarske i socijalne komisije Ujedinjenih naroda za azijsku i pacifičku regiju (UNESCAP).

Taj priljev potiče aprecijaciju valuta zemalja u razvoju i inflatorne pritiske, posebno na cijene hrane, upozoravaju autori izvješća, prognozirajući klizanje stope rasta za cijelu regiju na sedam posto u idućoj godini, s 8,3 posto u 2010.

„Azijsko-pacifička regija snažno se oporavila od teške recesije u 2008. i 2009. godini“, konstatirao je glavni ekonomist UNESCAP-a Nagesh Kumar. "Međutim, još se nije potpuno oporavila i pojavili su se novi izazovi koji mogu negativno utjecati na njezine rezultate u 2011", dodao je.

Stoga UNCESCAP preporučuje povećanje potrošnje radi ublažavanja siromaštva i poticanja domaće potražnje u regiji, kao i očuvanja gospodarske dinamike zabilježene u 2010.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙