FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN očekuje slabašan oporavak svjetskog gospodarstva u 2011.

NEW YORK/ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Rast svjetskog gospodarstva u 2011. i 2012. bit će slabašan i nedovoljan da nadoknadi radna mjesta izgubljena za vrijeme gospodarske krize, zaključili su Ujedinjeni narodi u najnovijoj studiji, predviđajući prigušen rast i za regiju jugoistočne Europe.

U idućoj godini svjetsko gospodarstvo porast će za mršavih 3,1 posto a u 2012. za 3,5 posto, procjenjuje se u studiji o stanju u svjetskom gospodarstvu i izgledima u 2011., objavljenoj u srijedu.

U skupini razvijenih zemalja SAD bi trebao zabilježiti oporavak po najnižoj stopi u razdoblju nakon recesije, od 2,2 posto u 2011. i 2,8 posto u 2012. U 2010 američko gospodarstvo trebalo bi porasti po stopi od 2,6 posto.

Prognoze za europske zemlje i Japan još su slabije, pa se, uz pretpostavku nastavljenog skromnog oporavka u Njemačkoj, u eurozoni u 2011. očekuje ista stopa rasta kao i u ovoj godini, u visini 1,3 posto. U 2012. trebala bi porasti na 1,9 posto, procjenjuju u UN-u.

U Japanu je početni snažan oporavak, potaknut neto rastom izvoza, posustao u ovoj godini zbog tvrdokorne deflacije i povišenog javnog duga. U idućoj godini u Japanu se očekuje rast od 1,1 posto, te od 1,4 posto u 2012.

Gospodarstva u nastajanju i dalje predvode oporavak, ali bi i njihov rast trebao kliznuti na šesto posto u 2011. i 2012., sa sedam posto u 2010., zbog usporavanja rasta u razvijenim zemljama i postupnog ukidanja poticajnih mjera.

Azijska gospodarstva u nastajanju na čelu s Kinom i Indijom i dalje bilježe najviše stope rasta, ali će one kliznuti na oko sedam posto u 2011. i 2012., procjenjuju UN-ovih stručnjaci.

Zajednica Nezavisnih Država (ZND) zabilježit će u ovoj godini stopu rasta u visini oko četiri posto, nakon snažnog pada u prošloj godini za više od sedam posto.

U jugoistočnoj Europi tempo oporavka bit će u 2011. i 2012. prilično prigušen, procjenjuju autori UN-ove studije.

Gospodarski oporavak i dalje guši izostalo zapošljavanje, ističu autori studije, odjel UN-a za gospodarsku i socijalnu politiku (DESA), Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj (UNCTAD) i pet UN-ovih povjerenstava za gospodarstvo.

Među ozbiljnim rizicima za svjetsko gospodarstvo u UN-u izdvajaju slabiju suradnju vodećih gospodarstava koja je oslabila učinak mjera za prevladavanje krize.

U UN-u predlažu dodatne fiskalne poticaje koji bi trebali biti fokusirani na izravno poticanje otvaranja novih radnih mjesta, smanjenje razlika u primanjima i povećanje održivih proizvodnih kapaciteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙