FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o regionalnom razvoju i povlačenje sredstava iz EU fondove

ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska mora imati čvrstu strategiju regionalnog razvoja kako bi bila spremna za povlačenje sredstava iz strukturnog i kohezijskih fondova Europske unije nakon priključenja, a zadatak je vlade o tome senzibilizirati hrvatsku javnost i sve one kojih se to tiče, izjavio je danas potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić.

"Činjenica da će u idućoj EU financijskoj perspektivi 2014.-2020. regionalni razvoj po prvi put u svojem postotnom iznosu nadmašiti poljoprivredu, te da će na njega otpadati više od polovice ukupnog EU proračuna, pokazuje koliku važnost Europska unija pripisuje regionalnom razvoju", kazao je Pankretić na okruglom stolu "Utjecaj procesa pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i europskih fondova na regionalni razvoj Hrvatske" kojeg je organiziralo Hrvatsko društvo lobista (HDL).

"Mi smo dosad već pripremili 36 projekata čija vrijednost triput nadmašuje sredstva koja će nam biti na raspolaganju, a kojih bi Hrvatska nakon priključenja na raspolaganju trebala imati 330 milijuna eura", rekao je Pankretić, dodajući da je Hrvatska dosad bila relativno uspješna u iskorištavanju pretpristupnih fondova.

Okrugli stol okupio je više od 120 sudionika, većinom predstavnika županija, gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Uz Pankretića, koji je predstavio i mogućnost povlačenja financijskih sredstava kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost, u uvodnom su dijelu sudjelovali i ravnatelj Uprave za Europu i Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Aleksandar Heina, zamjenica državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU Nataša Mikuš Žigman, poljski veleposlanik Wieslaw Tarka te predsjednik HDL-a Mate Granić.

Granić se pritom ponajprije osvrnuo na ulogu aktivnog lobiranja u izradi projekata za strukturne fondove.

Za uspješno zaključenje pretpristupnih pregovora te pravovremeno potpisivanje pristupnog sporazuma i provedbu referenduma o priključenju, ključna je stopostotna odlučnost hrvatske vlade po pitanju privatizacije brodogradilišta, smatra Granić.

Okrugli stol, organiziran s ciljem informiranja predstavnika regionalnih i lokalnih samouprava o kohezijskoj, odnosno regionalnoj politici Europske unije, strukturnim fondovima te iskustvima novih zemalja članica po pitanju regionalnog razvoja nakon pristupanja Uniji, organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙