FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Krakovu Poljsko-hrvatski gospodarski forum

KRAKOV, 9. prosinca 2010. (Hina) - Na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forum u Krakovu, u nazočnosti potpredsjednika hrvatske Vlade i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidara Pankretića i više desetaka hrvatskih i poljskih gospodarstvenika i državnih dužnosnika, istaknute su mogućnosti unapređenja gospodarske suradnje.

"U Hrvatskoj ocjenjujemo da suradnja na gospodarskoj razini između Poljske i Hrvatske može i mora biti bolja jer smo prijateljski narodi pa je logično da i u gospodarskom smislu unaprijedimo našu suradnju", rekao je Pankretić otvarajući današnji forum.

Kao i mnoge druge zemlje Hrvatska danas ima poteškoća s gospodarskim rastom zbog krize, a budući da je Poljska jedna od rijetkih zemalja koje tu nisu bile u minusu smatramo da i u tome leži prilika da naši gospodarstvenici dobiju neke savjete od svojih poljskih kolega, kazao je Pankretić.

Istaknuo je kako hrvatska vlada radi na brojim nacionalnim projektima za koje traži i domaće i strane investitore. Kao područja suradnje naveo je, između ostalih, energetiku, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša, a poseban naglasak stavio je na vodno gospodarstvo te u sektoru prometa na cestogradnju, željezničku i pomorsku infrastrukturu.

Na forumu, u organizaciji Poljsko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Krakov, sudjelovali su brojni hrvatski i poljski gospodarstvenici, s hrvatske strane među ostalima predstavnici Podravke, Končar Elektronike i Informatike, Dalekovoda, Metalske industrije Varaždin, Dubrovačkih podruma i drugih.

Cilj skupa je jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske kroz izravno povezivanje gospodarstvenika dviju zemalja. Hrvatski izvoz u Poljsku u prvih deset mjeseci ove godine iznosio je 73,3 milijuna eura, što je 5,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 4,4 posto, na 250,9 milijuna eura.

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ministrom Pankretiće, boravi u višednevnom studijskom posjetu Poljskoj radi upoznavanja s praktičnim iskustima te zemlje u korištenju sredstava iz kohezijskog i strukturnih fondova EU.

Tijekom boravka u Krakovu nazočilo je prezentacijama na kojima su predstavljena poljska iskustva u procesu povlačenja sredstava iz fondova EU-a, a posjetilo je i jedan od projekata financiran iz tih fondova.

Hrvatsko izaslanstvo sutra će biti u Varšavu, gdje će se Pankretić sastati s poljskom ministricom regionalnog razvoja Elzbietom Bienkowskom. Sastat će se i s predstavnicima grada Varšave, gdje će se upoznati s iskustvima u procesu nominiranja i provedbe projekata financiranih iz fondova EU-a.

(Hina) xgvla yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙