FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedski mediji: Teror je stigao u zemlju

STOCKHOLM, 13. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Švedska, čiji je glavni grad Stockholm u subotu napadnut eksplozivom, sada pripada zemljama zahvaćenim "valom međunarodnog terorizma" koji se širi svijetom zadnjih godina, piše u ponedjeljak švedski tisak.

"Strah je stigao u Švedsku. Prvi put u našoj zemlji obični, nezaštićeni građani mete su samoubojica", piše dnevnik SvD.

Pod naslovom "Napad na sve nas", dnevnik Dagens Nyheter kaže da je "Švedska pogođena valom međunarodnog terorizma koji je u proteklih deset godina posijao žrtve na različitim mjestima poput Balija, Madrida, Londona i New Yorka". "S ovim bombama u Stockholmu ideja da su samoubilački napadi problemi koji nas Šveđana se ne tiču, pretvorena je u prah", nastavlja se.

Dvije ekskplozije dogodile su se gotovo istodobno u subotu kasno popodne u posjećenoj trgovačkoj četvrti u središtu Stockholma pri čemu je jedna osoba poginula, a dvije ranjene.

Islamistički portal Šumuk Al-Islam, povezan s al-Kaidom objavio je u nedjelju fotografiju počinitelja atentata u Stockholmu. Portal navodi da se napadač zove Tajmur Abdel Vahab te da je "izveo mučeničku operaciju u Stockholmu", ne iznoseći međutim njegove godine, državljanstvo, kao ni pripada li nekom ekstremističkom pokretu.

Ravnatelj odjela za sigurnost Anders Thornberg potvrdio je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji da je riječ o "terorističkom činu" te da je pokrenuta istraga za terorizam na temelju švedskih zakona. "Riječ je o samoubilačkom napadu, kakvih dosad nije bilo u Švedskoj", dodao je.

Neposredno prije napada, švedska novinska agencija TT i obavještajna služba SAPO primili su poruku nepoznata izvora u kojima se najavljuju skore "akcije", osuđuje sudjelovanje švedske vojske u međunarodnim snagama u Afganistanu i švedski karikaturst Lars Vilks koji je proroka Muhameda prikazao kao psa, naziva "svinjom".

Britanska je policija objavila u ponedjeljak da pretražuje jednu kuću u Lutonu, južna Engleska, u sklopu istrage o napadu u Švedskoj. Navodno je napadač Tajmur Abdel Vahab studirao na Bedforfshirskom sveučilištu u Lutonu, gradu u kojem živi brojna muslimanska zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙