FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođačke cijene blago pale

ZAGREB, 13. prosinca 2010. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u studenom pale su za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji studeni, povećane za 4,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

U jedanaest mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su više za 4,2 posto.

Proizvođačke cijene u industriji isključujući energiju, u studenom su u usporedbi s listopadom pale za 0,1 posto, a prema studenom prošle godine više su za 2 posto dok su u jedanaest mjeseci prema istom razdoblju porasle za 0,2 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, proizvođačke cijene u studenom u odnosu na listopad porasle su kod intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 0,2 posto, cijene energije snižene su za 0,4 posto, a cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 0,4 posto. Istodobno su proizvođačke cijene kapitalnih proizvoda ostale stabilne.

Na godišnjoj razini, proizvođačke cijene energije porasle su za 11 posto, intermendijarnih proizvoda za 5,7 posto, kapitalnih proizvoda za 1,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1 posto dok su proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 0,4 posto.

Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u studenom ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnji studeni za 3,9 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 15,9 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,5 posto, a u opskrbi vodom za 2,4 posto.

U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u studenom na godišnjoj razini najviše porasle u proizvodnji tekstila, za 12,9 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 12,7 posto dok su u ostaloj prerađivačkoj industriji porasle za 11,8 posto.

Istodobno, najviše su pale u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 4,4 posto. U proizvodnji pića cijene su snižene za 2,7 posto, a u proizvodnji odjeće za 2,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙