FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4.30 sati

SALZBURG/ZAGREB - Bivši predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ne će se protiviti izručenju u Hrvatskoj, izjavio je sinoć Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader se na saslušanju pred sucem u Salzburgu nije usprotivio izručenju Hrvatskoj, rekao je odvjetnik Suppan i dodao kako je "gospodin Sanader dobro". Podsjetio je kako je Sanader bio na putu prema Zagrebu, a njegovi zagrebački odvjetnici u kontaktu s hrvatskim vlastima. "Sutra će čuti sve što hrvatske vlasti imaju protiv njega", rekao je odvjetnik Suppan, naglasivši kako Sanader želi čim prije doći u Zagreb kako bi razjasnio sva pitanja jer se ne osjeća krivim. Bivšem hrvatskom premijeru dežurni je sudac saveznog suda u Salzburgu jučer odredio zadržavanje u ekstradicijskom pritvoru u trajanju od najmanje 14 dana, objavili su popodne austrijski mediji, pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger.

ZAGREB - Hrvatski Ustav jamči da smo svi pred zakonom jednaki te vladavinu prava, za što se svi zauzimamo kao i za neovisnost rada institucija, a svatko je nevin dok mu se pravomoćno sudskom presudom ne dokaže suprotno, izjavila je jučer predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor odgovarajući na novinarski upit kako komentira "rasplet događaja" oko Sanaderovog uhićenja. Premijerka Kosor to je rekla novinarima u Zračnoj luci Zagreb nakon sjednice užeg povjerenstva Vlade za pripremu i praćenje turističke sezone kojom je predsjedala. Podsjetila je kako je u petak u Hrvatskom saboru obilježena 20-ta obljetnica Ustava Republike Hrvatske i, uz ostalo, istaknula da Ustav svima jamči jednakost pred zakonom i da je svatko nevin dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže suprotno. Sigurno će u tom smislu i dalje funkcionirati sve institucije u Republici Hrvatskoj. Za to se, kazala je premijerka Kosor, zauzimamo i u tom će se smislu provoditi i svi programi Vlade. Zaključno je kazala da polako, ali sigurno "idemo u smjeru glavnih ciljeva i vlade i svih građanki i građana Hrvatske".

ZAGREB - Natječaj za iskazivanje interesa za strateškim partnerstvom po modelu koncesije u Zračnoj luci Zagreb temeljem čega bi se gradio novi putnički terminal u toj luci objavit će se u siječnu iduće godine, najavljeno je jučer na sjednici užeg povjerenstva Vlade za turističku sezonu održanom pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor u Zračnoj luci Zagreb. Istaknuvši da je investicijski projekt izgradnje putničkog terminala u zagrebačkoj zračnoj luci jedan od onih koje podržava Vlada, premijerka Kosor je kazala da je u tom smislu već obavljeno puno razgovora s potencijalnim investitorima te da postoji poseban interes mnogih. Stoga je uvjerena da će se to i realizirati, a isto to vjeruje i direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović koji je rekao da su interes za to strateško partnerstvo pokazale zračne luke Frankfurt, Muenchen, Zuerich, Istanbul, Houston i neke druge. Vjeruje i da će iduće godine nakon nekoliko faza predviđenog natječaja izabrati strateškog partnera te zajedno s njim pokrenuti investiciju za putnički terminal u zračnoj luci koja se kreće oko 180 milijuna eura. Peović je naglasio i da bi se time konačno počelo s tom gradnjom koja se odlaže više od 15 godina, a što će u konačnici zagrebačku zračnu luku pretvoriti u glavnu u regiji. Najavio je da iduće godine Zračna luka Zagreb očekuje porast prometa za šest posto, a da ovu procjenjuju da će završiti s tzv. pozitivnom nulom što se prometa tiče. Ako se sve najavljeno bude odvijalo kako je planirano, novi putnički terminal mogao bi biti gotov do 2015.

ZAGREB - Vlada neće iduće godine dodatno oporezivati turizam, kako su to najavljivali iz nekih oporbenih stranaka, jer takva odluka ne bi bila dobra za turizam kao osobito važan gospodarski sektor u Hrvatskoj, nego će nastojati dodatnim mjerama poticati taj sektor da da sve od sebe kako bi iduća 2011. u turizmu bila uspješna kao i ova 2010., istaknula je jučer premijerka Jadranka Kosor. Premijerka je predsjedala sjednicom užeg vladina Povjerenstva za praćenje i pripremu turističke sezone, a na kojoj su u Zračnoj luci Zagreb sudjelovali i ministar turizma Damir Bajs, te predstavnici svih hrvatskih zračnih luka i putničkih agencija. Zahvalivši svima što je ova turistička sezona bila uspješna te što je Hrvatska ove godine - u usporedbi s Europom i mediteranskom konkurencijom - u turizmu zabilježila bolje rezultate, Kosor je naglasila da više ne možemo govoriti o turističkoj sezoni nego turističkoj godini, jer turista u Hrvatskoj ima i sada, a turistički djelatnici se "bore do kraja godine za svakog gosta". Istaknula je da je uspjehu u turizmu doprinijelo i to što je Hrvatska sigurna i mirna zemlja, što je vlada sa socijalnim partnerima sačuvala socijalni mir i što je najvažnije - radna mjesta. Premijerka Kosor očekuje da će krajem ove godine svi biti zadovoljni turističkim rezultatima te da će to pokazati i prihodi, jer prve analitičarske procjene turističkog prihoda za ovu godinu govore o povećanju u odnosu na prošlu godinu. Ministar turizma Damir Bajs rekao je da su ove godine sve zračne luke zabilježile ukupan porast prometa od 6 posto te da su državne mjere potpore za zračne prijevoznike za ovu godinu tim putem u Hrvatsku dovele 600 tisuća putnika. Izrazio je nadu da će se iduće godine iz Hrvatske otvoriti direktan let prema SAD-u jer bi to bilo važno za američko i druga daleka tržišta. Kazao je i da je studeni ove godine bio bolji od lanjskog za 7,6 posto više turističkih dolazaka te 4,8 posto više noćenja.

ZAGREB - Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske, 45 izviđača i planinki iz svih krajeva Hrvatske donijet će danas Svjetlo - simbol mira, dobra i ljubavi u zagrebačku katedralu, gdje će im se pridružiti ostali sudionici aktivnosti te mnogobrojni vjernici. Euharistijsko slavlje danas u 11,30 sati u katedrali će predvoditi mons. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale. Po završetku mise, okupljeni vjernici i stotine izviđača upalit će Svjetlo u svoje fenjere i nastaviti put, kako bi Svjetlo unijelo toplinu u naše domove i srca, priopćeno je iz Saveza izviđača Hrvatske. Kao i dosadašnjih godina, izviđači će Betlehemsko svjetlo prenijeti i izvan domovine, u Vojvodinu te Bosnu i Hercegovinu. Svjetlost mira - Betlehemsko svjetlo pali se dva tjedna uoči Božića na velikoj svečanosti na mjestu Kristova rođenja. Svjetlo simbolično obilazi svijet i biva preneseno na svijeće milijuna vjernika. I ove godine, za europsku regiju, prijem Betlehemskog svjetla je bio jučer u Beču. Skauti Europe okupili su se na ekumenskom slavlju u crkvi Neuerdberg na misi te preuzeti Svjetlo, svako izaslanstvo za svoju zemlju, a među njima i izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙