FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba skulptura Ivana Lozice

DUBROVNIK, 10. prosinca 2010. (Hina) - U povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Lozice u dubrovačkoj Galeriji Dulčić Masle Pulitika večeras je otvorena izložba njegovih skulptura i crteža.

Izložena su 42 umjetnikova crteža u vlasništvu dr. Ivana Lozice iz Zagreba i 9 brončanih figura iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik, a autor izložbe je povjesničar umjetnosti Dalibor Prančević.

Ivan Lozica rođen je 1910. godine u Lumbardi na Korčuli. Kao izuzetno talentiran mladić sa 16 godina upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje su mu profesori bili Robert Frangeš Mihanović, Ivan Meštrović i Frano Kršinić.

Nakon završenog studija 1933. kao stipendist francuske vlade odlazi na dvije godine u Pariz, po povratku 1938. izabran je za Kršinićeva asistenta na Akademiji u Zagrebu, a 1940. godine postaje profesor. Tijekom drugog svjetskog rata vraća se u Lumbardu gdje su ga 1943. godine u 33 godini strijeljali talijanski fašisti.

"U svom kratkom životu uspio je realizirati više od 100 djela koja svjedoče izraziti talent lirskih predispozicija, razvijenošću za harmoniju i ljepotu oblika, ali i za socijalnu tematiku. Lozica se također ističe kao dobar portretist te autor brojnih senzibilno-modeliranih ženskih aktova i figura", kazao je u prigodi otvaranja ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić.

Izložba će biti otvorena do 20. siječnja 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙