FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast kineske trgovinske razmjene u studenome

PEKING, 10. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Rast kineskog izvoza u studenome je snažno ubrzao u usporedbi s istim mjesecom lani, pokazali su u petak najnoviji podaci vlade u Pekingu, koji možda upućuju na oporavak globalne potražnje.

Izvoz je tako poskočio 34,9 posto na godišnjoj razini, na 153,3 milijarde dolara, poduprt skokom isporuka na tržišta ostalih gospodarstava u razvoju, čiji je oporavak nakon globalne krize brži od onog u Sjedinjenim Državama i u Europi.

Rast izvoza oštro je ubrzao u odnosu na mjesec ranije kada je porastao 22,9 posto i iznenadio je analitičare, koji su uglavnom očekivali da će porasti za oko 25 posto.

"To ukazuje na iznenađujuću otpornost globalne potražnje i navodi na zaključak da ima razloga za optimizam", kazao je ekonomist Royal Bank of Scotlanda Ben Simpfendorfer.

Uvoz u Kinu također je značajnije ubrzao, poskočivši za 37,7 posto, na 130,4 milijarde dolara, nasuprot 25,3-postotnom rastu u listopadu. Glavne pokretače pritom je činila kineska potražnja za željeznom rudom i drugim sirovinama iz ostalih zemalja u razvoju, no Kina je također povećala uvoz iz SAD-a i Europe.

Kineski trgovinski višak u studenome je tako uvećan za 15 posto na godišnjoj razni i bio je u visini 22,9 milijardi dolara.

Gospodarstvo najmnoguljudnije zemlje svijeta u trećem je tromjesečju usporilo rast na 9,6 posto, s 11,9 posto u prvom tromjesečju, što je ujedno bila najviša stopa u razdoblju nakon krize.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙