FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nadzorni odbor dao suglasnost na odluku o izgradnji HE Ombla

ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Nadzorni odbor Hrvatske elektroprivrede (HEP) dao je suglasnost Upravi HEP na odluku o izgradnji hidroelektrane (HE) Ombla kod Dubrovnika, prve podzemne elektrane u Hrvatskoj, snage 68 megavata, doznaje se u HEP-u.

Za izgradnju elektrane ishođena je načelna građevinska dozvola, izrada natječajne dokumentacije je pri kraju te se očekuje i skoro raspisivanje javnog natječaja, kažu u HEP-u dodajući kako će o duljini trajanja natječajnog postupka ovisiti i početak gradnje.

Sam početak gradnje u HEP-u planiraju tijekom 2011. godine, a predviđeno trajanje gradnje je pet godina.

Iz HEP-a najavljuju kako će ukupna vrijednost tog investicijskog projekta biti definirana po završetku natječajnog postupka, odnosno nakon odabira najbolje ponude.

"Investicijskom studijom vrijednost radova procijenjena je u rasponu od 130 do 150 milijuna eura, no prije zaključenja javnog natječaja nije moguće preciznije odrediti konačnu vrijednosti investicije. Ona ovisi o tehničkim rješenjima vezanim uz izvedbu složenih radova u podzemlju", odgovaraju iz HEP-a na upite vezane za izgradnju HE Ombla.

HEP će, kako navode, biti jedini investitor za što su se stekli uvjeti ostvarenjem dobrih poslovnih rezultata u ovoj godini.

Projekt će se tako dijelom financirati iz vlastitih sredstava, te kreditnim sredstvima, ističu u HEP-u čija je Uprava početkom ovog tjedna donijela odluku o izgradnji te elektrane.

Projekt izgradnje HE Ombla u HEP-u se počeo razvijati osamdesetih godina, a zaključkom Vlade od 1. travnja ove godine stavljen je na popis prioritetnih građevina u elektroenergetskom sektoru.

HE Ombla bit će prva podzemna elektrana u Hrvatskoj te će svi ključni dijelovi elektrane, a to su akumulacija, brana, strojarnica i rasklopište biti smješteni u podzemlju.

Takvo tehničko rješenje izvedbe elektrane, kako kažu u HEP-u, uvjetovano je konfiguracijom terena, geološkom strukturom područja, rezultatima provedenih istražnih radova i ispitivanja, položajem i karakterom vodotoka kao i užim i širim okruženjem.

Takvom izvedbom na minimum je sveden utjecaj na okoliš, a istodobno će kvalitetnije riješiti dugoročnu opskrbu Dubrovnika pitkom vodom. Kapacitet dubrovačkog vodovoda po realizaciji projekta bit će tri puta veći od dosadašnjeg, ističu iz HEP-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙