FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba upozorava na slabu iskorištenost EU fondova

ZAGREB, 8. prosinca 2010.(Hina) - Saborski klubovi podržali su danas prijedlog izmjene Sporazuma između Vlade RH i Europske komisije za višegodišnji operativni program "Promet", ali i upozorili na preslabu iskorištenost predpristupnih programa pomoći iz EU, pa tako i u konkretnom slučaju iz programa IPA.

Cilj Operativnog programa "Promet" je osigurati ulaganja u željezničku infrastrukturu, te pripremiti buduće kapitalne projekte u području željeznica i unutarnje plovidbe. Ukupna vrijednost tog programa (do 2014.) iznosi 113,7 milijuna eura, pri čemu darovnica Europske komisije iznosi 96,7 milijuna eura, a vrijednost nacionalnog sufinanciranja oko 17 milijuna eura.

Zlatko Koračević je u ime Kluba HNS/HSU-a upozorio da je u vrijeme potpisivanja spomenutog sporazuma s Europskom komisijom u rujnu ove godinu određeno kako je trebalo biti objavljeno 80 posto natječaja, a objavljeno je njih tek 28 posto. "Da smo poštivali rokove i pripremili nadležne službe imali bi objavljene natječaje za 27 milijuna eura više", naglasio je.

Prigovorio je i i što je umjesto 30 posto ugovoreno tek 1 posto poslova prema natječajima, čime je, kaže, propušteno iskoristiti 15 milijuna eura, a za što najodgovornije smatra resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

"Pitanje ministru Kalmeti što se dogodilo, zašto smo loši u efikasnosti korištenja predpristupnih programa u prometu", poručio je Koračević, upozorivši da ako Hrvatska u predpristupnom razdoblju pokazuje izuzetno slab kapacitet iskorištavanja sredstava iz fondova EU, što se tek može očekivati nakon pristupanja Uniji.

Da Hrvatska nije pripremljena za iskorištavanje sredstava iz predpristupnih fondova smatra i Boro Grubišić (HDSSB), koji upozorava kako je nedovoljno "europskog" novca povučeno za revitalizaciju 10. paneuropskog željezničkog koridora kroz Hrvatsku.

Upozorio je i da je željeznička infrastruktura nedovoljno dostupna građanima, podsjetivši da se u Hrvatskoj umjesto obnavljanja ukidaju željezničke linije.

Suprotno oporbi, Milivoj Škvorc (HDZ) vjeruje da će Hrvatska kroz predpristupne fondove pokazati svoju sposobnost da po ulasku u EU kvalitetno koristi i strukturne i kohezijske fondove.

Naglasio je da na željezničku infrastrukturu treba gledati kao na "zamašnjak gospodarskog razvoja".

"Osim izravne koristi za gospodarski razvoj Hrvatske, ovaj sporazum dat će i svim sudionicima sva potrebna iskustva i znanja da bi bili spremni za korištenje daleko značajnijih pristupnih fondova nakon ulaska u članstvo EU", istaknuo je Škvorc.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙