FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: potpora za EU NAVFOR Somalija

ZAGREB, 8. prosinca 2010.(Hina) - Saborski klubovi i zastupnici podržali su danas prijedlog odluke da Hrvatska, zbog pojačanih piratskih napada uz obalu Somalije, u sklopu mirovne operacije "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA" i u iduće dvije godine upućuje do pet pripadnika Oružanih snaga.

Hrvatska u operaciji ATALANTA, odlukom Sabora, sudjeluje od prosinca 2009., a kako je Vijeće Europske unije u lipnju ove godine objavilo produžetak operacije za još dvije godine, odnosno do 12. prosinca 2012., predlaže se daljnje produženje sudjelovanja i hrvatskih vojnika.

Svojim sudjelovanjem Hrvatska aktivno pridonosi mirovnoj operaciji angažmanom svojih mornaričkih časnika na brodovima članica EU i u stožeru operacije sa sveukupno do pet pripadnika Oružanih snaga, kazao je ministar obrane Branko Vukelić.

Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska pridonosi odvraćanju, prevenciji i sprječavanju djela piratstva i oružane pljačke uz obalu Somalije, naglasio je.

Sudjelovanjem u toj mirovnoj operaciji Hrvatska i dalje potvrđuje svoj strateški cilj – članstvo u EU, a time i doprinos sposobnostima EU za upravljanje krizama, istaknuo je ministar.

Hrvatska trenutačno sudjeluje s jednim časnikom u Zapovjedništvu operacije u Northwoodu u Velikoj Britaniji, jednim časnikom koji se ukrcao na ratni brod Talijanske Republike, a jedan časnik trebao bi se ovih dana ukrcati na ratni brod Kraljevine Španjolske.

Niko Rebić (HDZ) istaknuo je kako će nastavkom sudjelovanja u toj operaciji Hrvatska nastaviti pridonositi zajedničkim naporima članica EU u osiguravanju nesmetane plovidbe uz obalu Somalije.

"Hrvatska time i dalje potvrđuje svoj strateški cilj - članstvo u EU, i sposobnostima Unije u upravljanju kriznim situacijama", poručio je Rebić.

Da je produljenje operacije opravdano, posebice zbog pojačanih napada pirata izvan područja djelovanja operacije, smatra i Danica Hursa (HNS/HSU).

Sabor je raspravio i najavio potporu potvrđivanju Sporazuma između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o suradnji vezano uz atomske podatke.

Sabor je dnevni red 20. sjednice dopunio sa sedam novih točaka, među kojima i konačnim tekstom Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem te prijedlogom Strategije reforme pravosuđa od 2011. do 2015.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙