FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB-ov ekonomist odbacio prijedlog o zajedničkim obveznicama eurozone

FRANKFURT, 7. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Juergen Stark odbacio je u utorak prijedlog o izdavanju zajedničkih obveznica 16-člane eurozone, naglasivši da je svaka članica odgovorna za vlastiti proračun.

„Svaka zemlja mora odgovarati za vlastite obveznice“, kazao je Stark za njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, aludirajući na prijedlog da eurozona izda zajedničke obveznice.

Izvor krize u eurozoni nije u monetarnoj sferi već u javnim financijama, upozorio je. Stoga europski čelnici moraju poduzeti hrabrije korake i strogom financijskom disciplinom iskazati potporu Paktu za stabilnost i rast čija je vjerodostojnost ugrožena.

„Ne smije se stati na onome što je dosada predloženo“, zaključio je dužnosnik ECB-a.

Čelnik vijeća ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker zatražio je izdavanje zajedničkih obveznica eurozone u istupu s talijanskim ministrom financija Giulijom Tremontijem.

Njemačka kancelarka odbacila je taj prijedlog zato što bi po njezinom tumačenju oslabio poticaje državama s velikim dugovima i manjkovima da srede stanje u svojim financijama.

Takav razvoj događaja poskupio bi pak zaduživanje Njemačkoj, koja zahvaljujući fiskalnoj disciplini plaća najniže kamate po državnim obveznicama među članicama eurozone.

Ideji o zajedničkim obveznicama eurozone usprotivila se i Nizozemska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙