FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Lori proslavljen Sv. Nikola, zaštitnik HRM-a

SPLIT, 6. prosinca 2010. (Hina) - Blagdan Sv. Nikole, zaštitnika vojne kapelanije Hrvatske ratne mornarice, proslavljen je danas u pomorskoj bazi Lori u Splitu.

Nakon uvodne molitve pred šestometarskim kipom sv. Nikole, pokraj ratnih brodova prošla je procesija kroz cijelu pomorsku bazu, sve do samostana sv. Ante na Poljudu, gdje je vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac predvodio misno slavlje.

Proslava se održava svake godine u čast zaštitnika pomoraca sv. Nikole, kojemu pripadnici HRM-a tako iskazuju posebno štovanje za zaštitu koju im je pružio na prijeđenim miljama u hrvatskome teritorijalnom moru i uz samu morsku granicu.

U procesiji su bili umirovljeni admiral i bivši zapovjednik HRM-a Vid Stipetić, predstavnici grada, županije, splitsko-dalmatinske Policijske uprave, predstavnici Udruge dragovoljaca HRM-a, Udruge marinaca HRM-a, Udruge udovica poginulih branitelja i Udruge roditelja poginulih branitelja.

Biskup Jezerinac rekao je u propovijedi da se vrijeme u kojem je živio sv. Nikola nije bitno razlikovalo od našega. "Njemu se činilo da je to vrijeme pomutnje, ali i izazova kako odgovoriti na te izazove i kako navijestiti Radosnu vijest, Evanđelje. I mi živimo u vremenu ne male pomutnje. Mnogi ljudi djeluju zbunjeno, nesigurni su i ne uspijevaju utkati Evanđelje u svoj život, a kamoli živjeti po vjeri", rekao je među ostalim biskup Jezerinac.

Zazvao je sv. Nikolu da blagoslovi sve kako bismo "sretno putovali ovim svijetom dok ne stignemo u luku vječnosti", a posebno pripadnike HRM-a, čuvare našega mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙