FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: uplovio zapovjedni brod 6. flote

SPLIT, 2. prosinca 2010. (Hina) - Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice „USS Mount Whitney“ uplovio je danas u splitsku Sjevernu luku i ondje će se zadržati do nedjelje, 5. prosinca.

Zapovjednik 6. flote američke ratne mornarice viceadmiral Harry B. Harris sastao se sa zamjenikom zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) Tihomirom Ercegom, a nakon sastanka su obojica ocijenila dobrom suradnju HRM-a i 6. flote koja će se nastaviti i ubuduće.

„Pomoć 6. flote i općenito američke mornarice bila je dragocjena u pripremama Hrvatske za pristup NATO-u“, kazao je Erceg.

Viceadmiral Harris, koji je predstavljen i kao zapovjednik napadnih i potpornih snaga NATO-a, izjavio je kako je cilj posjeta „pojačati suradnju i odnose“ američke i hrvatske ratne mornarice u održavanju pomorske sigurnosti.

„Zajedno ćemo se nastaviti suprotstavljati prijetnjama pomorskoj sigurnosti“, rekao je Harris.

Na novinarski upit o glavnim prijetnjama pomorskoj sigurnosti na Sredozemlju, zapovjednik 6. flote je odgovorio da su to „međunarodni terorizam te ilegalna trgovina ljudima i drogama“.

„Jake mornarice mogu pomoći u borbi protiv terorizma i ilegalne trgovine te protiv gusarstva i zato je potrebno pojačati našu ulogu u pomorskoj sigurnosti“, dodao je viceadmiral Harris. Istaknuo je kako je odgovornost HRM-a u održavanju mira na Jadranskom moru velika.

Viceadmiral Harris se također danas sastao i sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom.

Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice „USS Mount Whitney“ dug je 195 metara i nosivosti 18.000 tona.

Brod će, kako je najavljeno, posjetiti pripadnici HRM-a, a članovi njegove posade posjetit će brodove HRM-a.

Članovi stožera 6. flote će sa svojim domaćinima u pomorskoj bazi Lori razgovarati o učinkovitijem planiranju buduće suradnje, posebice o zajedničkim vježbama, navodi se u priopćenju HRM-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙