FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): oprez na azijskim burzama, euro oko 1,32 dolara

TOKYO, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je tečaj eura potonuo na najnižu raznu u dva mjeseca, premda je Irskoj u nedjelju odobrena međunarodna financijska pomoć.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,8 posto, što se ponajviše zahvaljuje jačanju dolara, zbog čega su porasle cijene dionica japanskih izvoznika.

U Australiji su cijene dionica također porasle, za 0,3 posto, dok u Hong Kongu Hang Seng indeks balansira na rubu pozitivnog i negativnog područja.

Cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji pale su između 0,2 i 0,3 posto, a MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na petak.

Ulagači su ponešto odahnuli nakon što su u nedjelju čelnici Europske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda odobrili pomoć Irskoj, vrijednu 85 milijardi eura.

No, to ih nije uvjerilo da se dužnička kriza u eurozoni neće proširiti na Portugal i Španjolsku.

„Ulagače i dalje brine što će biti s drugim zemljama, uključujući Portugal i Španjolsku. To povećava rizike na tržištu, a malo je ulagača koji su u ovoj fazi spremni preuzeti rizik“, kaže Lorraine Tan, analitičarka u tvrtki Standard & Poor's.

Ulagači su suzdržani i zbog tenzija na Korejskom poluotoku, premda je situacija zasad stabilna.

Zbog svega toga na valutnim tržištima dolar jača. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 80,65 bodova, najvišu razinu u dva mjeseca.

Pritom se tečaj eura prema američkoj valuti trenutno kreće oko 1,3220 dolara, dok je u jednom trenutku pao na samo 1,3183 dolara, najnižu razinu od rujna.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara kreće se na razinama od petka, oko 84,10 jena.

I tečaj eura prema japanskoj valuti kreće se na razinama od petka, oko 111,30 jena.

Unatoč jačanju američke valute, terminska cijena nafte porasla je jutros za 50-ak centa, na 84,27 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙