FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba fotografija Pava Urbana

VELA LUKA , 4. prosinca 2010. (Hina) - U galeriji Moderne i suvremene umjetnosti u Veloj Luci večeras je otvorena izložba fotografija pokojnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana pod nazivom "Posljednje slike".

Riječ je o 12 fotografija, sedam u boji i pet crno-bijelih koje su snimljene 6. prosinca 1991. godine u rano jutro kada je započelo najžešće ratno razaranje Dubrovnika.

Osim fotografija na izložbi je prikazan i 13-minutni dokumentarni film o autoru. Snimajući početak granatiranja dubrovačkog Straduna, Pavo Urban je poginuo u svojoj 23. godini.

Kako je istaknuo autor izložbe Antun Maračić, njegova posljednja serija fotografija pravo je remek djelo a ti snimci kao da su rezultat preciznog projekta, scenarija, a ne tek neposredne munjevite reakcije na ekstremnu situaciju ratne pogibelji.

Snimajući posljednju fotografiju u neposrednoj blizini eksplodirala je granata čija je krhotina Pava Urbana smrtno ranila.

Pavo Urban rođen je u Dubrovniku 1. kolovoza 1968. godine a u rujunu 1991. godine primljen je na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. No, studij nije započeo jer je ostao u ratnom Dubrovniku i 29. rujna 1991. godine nalazi se na prvom crti bojišnice u Župi Dubrovačkoj gdje otpočinje njegov ratni fotografski opus.

Izložba u Veloj Luci bit će otvorena do 4. siječnja 2011. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙