FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba "NP Mljet 1960.- 2010."

ZAGREB, 10. studenog 2010. (Hina) - Izložba "NP Mljet" 1960. - 2010." u povodu 50. obljetnice Nacionalnog parka "Mljet" otvorena je večeras u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

Na izložbi su prikazani Mljetski akvareli akademskog slikara Nenada Opačića, skulpture glava iz grčke mitologije vezane uz povijest otoka Mljeta (Gea, Eona, Kalipso i dr.) kipara Zvonimira Hazdovca te fotografije Nacionalnog parka "Mljet" iz fundusa Hrvatskoga državnog arhiva.

Otvarajući izložbu, načelnik mljetske općine Nikola Hajdić istaknuo je da je u pola stoljeća rada NP "Mljet" postao "brand broj jedan otoka Mljeta". "Nacionalni park 'Mljet' je nešto posebno, ne samo po prirodnim ljepotama, već nešto što pokazuje da čovjek i priroda mogu i moraju živjeti zajedno", kazao je Hajdić. Naglasio je da stanovnici nacionalnog parka imaju mnogo ograničenja, ali su i shvatili njegovu vrijednost "koja je nemjerljiva, ne samo za njih već i mnogo šire".

Ravnatelj NP "Mljet" Osvin Pečar rekao je da je taj nacionalni park prvo morsko zaštićeno područje na Mediteranu, a predsjednica Upravnog vijeća NP-a Nike Sudarević istaknula je da su brojni znanstvenici i stručnjaci u zadnjih pedesetak godina istraživali mljetski nacionalni parki i prepoznali njegove vrijednosti. Posebno je istaknula Igora Fiskovića te Mladena Bušića koji su bili prethodnica svih znanstvenih i stručnih istraživanja.

Predstavljajući autore na izložbi, autor izložbe Marin Perković rekao je da je samouki kipar Hazdovac "mljetski Meštrović - rijetka, unikatna u mljetskoj povijesti umjetnosti, nezabilježena vrijednost koju treba sačuvati. Također, na izložbi su prikazani Opačićevi mljetski akvareli.

Čestitavši obljetnicu Nacionalnom parku "Mljet", državni tajnik u ministarstvu kulture Zoran Šikić kazao je kako 50. obljetnica nacionalnog parka nije malo ni u svjetskim okvirima, izrazivši nadu da će taj nacionalni park, zajedno s ostalim nacionalnim parkovima u Hrvatskoj, dosegnuti razinu koja će biti prepoznatljiva u širim europskim okvirima.

Na otvorenju je nastupila i mljetska klapa "Kurenat", a izložba je otvorena do 25. studenog 2010.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙