FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's upozorio da bi mogao sniziti rejting Grčkoj

NEW YORK, 3. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Agencija Standard & Poor's upozorila je da bi mogla sniziti važeći dugoročni kreditni rejting Grčke 'BB+' bude li predloženi Europski stabilizacijski mehanizam favorizirao javne vjerovnike u odnosu na one privatne.

Takav bi ishod mogao negativno utjecati na rejting Grčke kao mogućeg primatelja pomoći iz ESM-a, upozorio je S&P u četvrtak, nadovezujući se na slično ovotjedno upozorenje u vezi s Portugalom.

Odluka o eventualnom sniženju grčkog rejtinga bit će donesena u sljedeća tri mjeseca, nakon što se razjasne detalji o novim propisima za slučaj krize, dodaju u agenciji.

Europski ministri financija odlučili su u nedjelju uspostaviti trajni mehanizam za rješavanje dužničkih kriza u u eurozoni u budućnosti koji će biti pokrenut sredinom 2013. i mogao bi prisiliti ulagače poput banaka i hedge fondova da preuzmu dio troškova u slučaju insolventnosti zemalja.

U Standard & Poor's-u ocjenjuju da je na temelju tih propisa vjerojatno da će državni zajmodavci imati prioritet u odnosu na privatne pri povratu duga.

"Smatramo da bi europski plan pomoći mogao imati negativne implikacije po cjeloviti i pravodobni povrat sredstava vlasnicima državnih obveznica u privatnom sektoru", kazao je u službenoj bilješci S&P-ov analitičar Moritz Kraemer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙