FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: cijene pale, moguće smanjenje portugalskog rejtinga

NEW YORK, 1. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Unatoč makroekonomskim podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, zbog strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni, posebice nakon upozorenja o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga Portugalu.

Dow Jones indeks oslabio je 46 bodova, ili 0,42 posto, na 11.006 bodova, dok je S&P 500 pao 0,61 posto, na 1.180 bodova, a Nasdaq indeks 1,07 posto, na 2.498 bodova.

Dužnička kriza u eurozoni već tjednima pritišće svjetske burze. Zbog toga je Dow Jones indeks u studenome izgubio 1 posto, nakon što je snažno porastao u rujnu i listopadu.

Američki burzovni indeksi dosegnuli su 5. studenoga najviše razine u ovoj godini, no od tada su u silaznoj putanji. S&P 500 oslabio je prošloga mjeseca 0,2, a Nasdaq indeks 0,4 posto.

Ulagače je jučer uznemirilo priopćenje Standard & Poor'sa da bi mogao smanjiti portugalski kreditni rejting jer bi, navodi ta rejting agencija, Portugal zbog financijskih problema mogao biti prisiljen zatražiti pomoć EU-a i MMF-a.

Zbog toga je tečaj eura prema dolaru zaronio ispod razine od 1,30 dolara, po prvi puta od polovice rujna, što je loše utjecalo na tržište kapitala.

No, pad vodećih indeksa na Wall Streetu ublažili su makroekonomski podaci koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Conference Bord objavio je jučer da je povjerenje potrošača u SAD-u u studenome dosegnulo najvišu razinu u pet mjeseci.

To je potaknulo rast cijena trgovačkih lanaca, pa je dionica Gapa poskupila više od 3, a Tiffanya 2,4 posto.

Pozitivno je na ulagače utjecao i podatak o jačanju industrijske aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a, no zabrinuo ih je veći nego što se očekivalo pad cijena kuća u listopadu u odnosu na rujan, što pokazuje da se tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja.

„Na tržištu se vodi borba između ulagača koji okruženje smatraju srednjoročno povoljnim i onih koji su zabrinuti zbog kratkoročnog negativnog utjecala dužničke krize u Europi“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Asset Management.

Na zabrinutost ulagača ukazuje i daljnji rast VIX indeks Čikaške burze opcija. Taj 'indeks straha' skočio je jučer više od 9 posto, na 23,5 bodova.

Relativno velik obujam trgovanja ukazuje, pak, na povlačenje ulagača s tržišta. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 9,08 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni obujam iznosio 8,48 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, na 5.528 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,14 posto, na 6.688 bodova, a pariški CAC 0,73 posto, na 3.610 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙