FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 30. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB

U usporedbi sa zemljama Europske unije, Hrvatska ulazi u skupinu zemalja s najnižim stopama dječjeg siromaštva koje se u posljednjih desetak godina kreće oko 16 do 17 posto, no u dobra krize i recesije dječje je siromaštvo u porastu, a najugroženije su obitelji s troje i više djece, istaknuto je na konferenciji "Djeca u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti - izazovi i mogućnosti" koja se danas održava u Zagrebu. U Hrvatskoj veći rizik za siromaštvo imaju školska djeca, više do 56 posto sve siromašne djece živi u kućanstvima bez zaposlenih, oko 18 posto ih živi u jednoroditeljskim obiteljima a oko 22 posto siromašne djece dolazi iz kućanstava koja primaju novčanu socijalnu pomoć, istaknuo je profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Zoran Šućur. Najmanji rizik od siromaštva, dodaje, imaju djeca u obiteljima gdje oba roditelja rade, no kod utvrđivanja dječjeg siromaštva uz dohodovnu stranu treba uzeti u obzir i druge čimbenike koji djeluju na dječje blagostanje, poput zdravlja, obrazovanja, stanovanja, sigurnosti i socijalnih veza. Cilj skupa, na kojemu sudjeluju stručnjaci iz Hrvatske i šest zemalja regije, jest utvrditi rizike dječjeg siromaštva u ekonomskoj krizi, predstaviti strategiju Europa 2020. u borbi protiv dječjeg siromaštva te potaknuti nove programe za sprečavanje siromaštva i socijalne isključenosti djece.

ZAGREB

Uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine, grupa građana koji imaju u planu poduzeti akciju "Za spas Cibone", dijelili su gradskim zastupnicima bedževe "Naša stranka je Cibona" i informativni letak u kojem predstavljaju globalni projekt Mozaik spasa. Kako je novinarima objasnio jedan od mladih članova i bivših sportaša Andrej Šimatić riječ je o građanskoj inicijativi za spas kluba Cibone koja će, bude li odjeka u zagrebačkoj i hrvatskoj javnosti, prerasti u neprofitnu fondaciju. Želja im je postaviti veliki zid kod Ciboninog parkirališta sastavljen od kockica od kojih bi svaka vrijedila 10 kuna, a 20 povezanih 200 kuna pomoći Ciboni s tim da bi na svaku bilo moguće ispisati logo tvrtke. "Cjelokupna zarada išla bi isključivo za saniranje Cibonina duga", objašnjavaju organizatori, a kupnja će biti organizirana i putem Interneta jer su ime Dražena Petrovića i Cibone poznati diljem svijeta. Na pitanje podržavaju li rješenje koje ispred Grada Zagreba predlaže gradonačelnik Milan Bandić, Šimatić ističe kako su za sva rješenja koja idu za spas Cibone. Bedž je na ulazu u Staru gradsku vijećnicu dobio i gradski zastupnik HDZ-a Ćiro Blažević. "Cibona se mora spasiti, a ne uništiti instituciju koja je proslavila Zagreb i Hrvatsku", odgovorio je Blažević na pitanje novinara i naglasio kako oni koji toga nisu svjesni gledaju osobni, a ne nacionalni interes. Gradonačelnik Bandić poručio im je da ne gube vrijeme već da prihvate ponudu Grada kako bi se Cibona što prije počela konsolidirati.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao kako se čini da zadnja dva tjedna svi u Zagrebu igraju košarku i zanimaju se za KK "Cibonu". "Zadnja dva tjedna svi igraju košarku, ali bez obzira na to neću se složiti da volite Cibonu više od mene", kazao je Bandić odgovarajući gradskoj zastupnici Margareti Mađerić (HDZ) na pitanje zašto ne želi pomoći KK "Ciboni" koje je postavila na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine. "Cibona -da, ali društvo koje je klub dovelo u sadašnju situaciju - ne. Ne možete dati lisici da čuva kokoši", rekao je Bandić. Ponovio je kako je zadnjih godina "Cibona" dobila više novca od Grada Zagreba nego Dinamo po kriterijima financiranja vrhunskog sporta, a imali su, kaže, i prihode od donacija, sponzorstava i zakupa poslovnog prostora koji je "protuzakonito uknjižen 1995. godine". "Taj su prostor 'handlali' 23 godine, a napravili su dug od 120 milijuna kuna", naveo je. Također je napomenuo kako Grad želi preuzeti dug "Cibone", a zauzvrat preuzeti klub, dvoranu i poslovne prostore te dodao da će, bude li tako, konsolidacija potrajati jer se najprije mora riješiti sve što stoji iza netransparentnog načina vođenja Cibone. "Sve smo dali Državnom odvjetništvu i drugim nadležnim tijelima i od njih očekujemo punu informaciju", zaključio je Bandić. Replicirala mu je Mađerić navodeći kako ne bi dopustio da se dug u "Ciboni" nagomila da mu je stalo do kluba, a na pitanje koliko je novca Grad Zagreb dao kroz sponzorstva, Bandić joj je odvratio da to bolje zna dosadašnji predsjednik Skupštine "Cibone" Ivo Jelušić.

VUKOVAR

Sajam izbora zanimanja, na kojem će se svojim programima učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola predstaviti srednje škole iz Vukovarsko-srijemske i Osiječko-baranjske županije, otvoren je u Ružičkinoj kući. Predstavljajući Sajam izbora zanimanja, koji se prvi put održava u Vukovaru i koji će trajati jedan dan, pročelnica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Područne službe iz Vukovara Jasna Kolar podsjetila je kako je on dio IPA prekograničnoga programa Mađarska-Hrvatska te projekta "Učenje i rad" koji sufinancira Europska unija. "Odabir zanimanja nije odluka, nego proces koji će trajati duže vrijeme, a kod nekih i cijeli život, do umirovljenja, a zove se karijera", rekla je Kolar i pozvala učenike da prije odabira zanimanja dobro razmisle kako bi bili sretni i zadovoljni poslom kojim će se baviti i za koji će se školovati. Objasnila je kako je svrha Sajma izbora zanimanja informirati učenike sedmih i osmih razreda te njihove roditelje o obrazovnim programima te obilježjima pojedinih zanimanja i tako im olakšati odluku o izboru budućeg zanimanja.

Na tom se sajmu predstavlja dvanaest srednjih škola iz Vukovara, Vinkovaca, Iloka i Osijeka, a sve su one na štandovima izložile i proizvode koje su izradili učenici za pojedina zanimanja. Osim izlaganja obrazovnih programa srednjih škola, za učenike osnovnih škola održat će se radionica "Kako odabrati buduće zanimanje?! te za nastavnike i stručne suradnike u sustavu obrazovanja "Psihologija izbora zanimanja".

ZAGREB

Muškarac srednje dobi na kojeg je jutros na križanju Draškovićeve i Đorđićeve ulice u Zagrebu naletio tramvaj umro je sat i pol nakon nesreće u bolnici, doznaje se od zagrebačke policije. U toj je nesreći ozlijeđena i vozačica tramvaja koja je prebačena na hitnu pomoć u Heinzlovoj ulici. Uzrok nesreće trebao bi biti poznat nakon očevida koji je u tijeku. Nesreća se dogodila jutros oko osam sati zbog čega je tramvajski promet bio je obustavljen do 9,40.

Još jedno vozilo ZET-a jutros je sudjelovao u prometnoj nesreći. U sudaru autobusa i tri osobna vozila ozljeđeni su vozač autobusa te vozač i dvoje putnika jednog od automobila.

ZAGREB

Ministar kulture i predsjednik vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić uputio je danas u povodu blagdana Hanuke iskrene čestitke dr. Ognjenu Krausu i dr. Kotelu Da Donu te članovima vjerskih zajednica, Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj. U čestitki je zaželio da Svevišnji Gospodin "udijeli obilje svjetla i blagoslova u životu svakog pojedinca i zajednice". Hanuka jedan od najvećih židovskih blagdana, koji se ove godine slavi u početku prosinca, praznik je svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale po jednu svijeću na hanukiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙