FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad japanske industrijske proizvodnje u listopadu peti mjesec zaredom

TOKIO, 30. studenog 2010. (Hina/AFP) - Japanska industrijska proizvodnja u listopadu je potonula peti mjesec zaredom, pokazali su u utorak najnoviji podaci japanske vlade, odražavajući pad izvoza pod utjecajem ukidanja vladinih poticajnih mjera i usporavanja globalne potražnje.

U prošlom je mjesecu tako industrijska proizvodnja u Japanu pala za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je ipak nešto bolji rezultat no što su očekivali analitičari, predviđajući njezin pad za 3,3 posto.

"Industrijska proizvodnja možda je u listopadu dotaknula dno", ocjenjuje viši ekonomist Tatsushi Shikano iz Mitsubishi UFJ Securitiesa. "Automobilski je sektor proživio najgore razdoblje".

Listopadski je pad većim dijelom posljedica pada proizvodnje i isporuka, priopćilo je ministarstvo trgovine, pri čemu prednjače automobilski i elektronički sektor.

Smanjenje industrijske proizvodnje vremenski se podudarilo s istekom popularnih vladinih subvencija za kupnju 'zelenih' vozila, kojima je Tokio podupirao potražnju u otežavajućim okolnostima financijske krize.

U studenome se očekuje rast proizvodnje za 1,4 posto, te za 1,5 posto u prosincu, ističe se nadalje u izvješću.

Odvojeni su podaci pokazali da je stopa nezaposlenosti u Japanu u listopadu neočekivano porasla po prvi puta od lipnja, na 5,1 posto, blago nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali da će se zadržati na razini od prethodnog mjeseca od 5,0 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙