FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eurozoni predstoji duga i produktivna budućnost, poručuju iz OECD-a

BRATISLAVA, 26. studenog 2010. (Hina/AFP) - Eurozoni predstoji duga i produktivna budućnost, poručio je u četvrtak čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) u kontekstu pojačanih zabrinutosti u vezi financijskog zdravlja 16-članog bloka.

"Euro kao valuta ima dugi vijek pred sobom, više je nego zdrav i više će ga zemalja u budućnosti usvajati no što će od njega odustajati", kazao je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria novinarima u Bratislavi.

"Područje eura će rasti i zadržat će status najvećeg trgovinskog bloka u svijetu", poručio je.

Povod njegovim izjavama bili su ovotjedni napisi u slovačkim medijima da je slovački ministar financija Ivan Mikloš izjavio da je eurozona suočena s izazovima i da joj prema najgorem scenariju prijeti potencijalni raspad.

Blok od 16 zemalja, kojem se od 1. siječnja iduće godine sprema pridružiti najnovija članica Estonija, snažno je uzdrman dužničkom krizom koja je primorala Grčku i Irsku da zatraže financijsku pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), vrijednu na desetke milijardi eura.

S obzirom na pojačane zabrinutosti da bi novi na redu za golemu pomoć mogli biti Portugal i Španjolska zbog golemih proračunskih manjkova, tržištem se šire strahovi od potencijalnih novih previranja.

"Zaraza je vrlo brza i iracionalna, enormno štetna i ne baš selektivna", upozorio je Gurria. "Ne rade se pritom razlike među zemljama koje su možda ranjivije u odnosu na druge".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙