FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone rast će u ovoj i idućoj godini brže nego što se očekivalo, pokazalo je istraživanje koje je u četvrtak objavila Europska središnja banka (ECB). Ekonomski analitičari očekuju da će gospodarstvo 16-člane eurozone u ovoj godini porasti za 1,6 posto, nasuprot 1,1 posto rasta prognoziranom prije tri mjeseca. Podignuta je i prognoza rasta u 2011., s dosadašnjih 1,4 na 1,5 posto. U 2012. rast gospodarstava, koja su prihvatila euro kao jedinstvenu valutu, trebao bi dodatno ubrzati na 1,7 posto, procjenjuju anketirani ekonomisti. Smatraju također da eurozoni ne prijeti snažna inflacija, procjenjujući da će u idućoj godini ona u prosjeku iznositi 1,5 posto.

BRUXELLES - Zemlje članice Europske unije i Europski parlament nastavljaju u četvrtak raspravu o prijedlogu povećanja proračuna za 2011. kojeg neke članice smatraju neprihvatljivim zbog lošeg stanja u njihovim državnim proračunima. Europski parlament i Europska komisija predložili su povećanje proračuna EU-a za iduću godinu za šest posto u odnosu na ovogodišnjih 123 milijarde eura, što neke zemlje članice smatraju neprihvatljivim u okolnostima značajnog kresanja njihove proračunske potrošnje. Prema novim EU propisima sadržanim u Lisabonskom ugovoru, parlament i zemlje članice moraju postići sporazum o proračunu prije 15. studenoga kako bi mogao stupiti na snagu početkom godine. U slučaju neuspjeha, proračunska potrošnja u 2011. bit će ograničena na ovogodišnju razinu.

BRUXELLES - Europski parlament u četvrtak je na plenarnom zasjedanju velikom većinom glasova podržao prijedlog novih strožih propisa za industriju hedge fondova, 'tešku' 1.000 milijardi dolara i proglašenu jednim od glavnih 'krivaca' za globalnu financijsku krizu. Novi zakon propisuje izradu svojevrsne zajedničke europske dozvole koja bi fondovima omogućila da nude proizvode u svih 27 članica EU-a temeljem pravila dobrog ponašanja, poput transparentnog poslovanja i kontrole rizika. Propisi će se postupno uvoditi u različitim fazama, ovisno o tome iz koje zemlje dolaze fondovi. Tako bi između 2013. i 2015. fond sa sjedištem u Londonu mogao prodavati svoje proizvode diljem Europe. Za fondove sa sjedištima izvan Europe tržište će se otvoriti nakon 2015. godine. Novi će propisi pored spekulativnih fondova vrijediti i za takozvane "alternativne" fondove, poput fondova rizičnog kapitala.

DUBLIN - Irska je u četvrtak upozorila da je naglo poskupljenje njezina zaduživanja na tržištima kapitala postalo jako ozbiljno. „Razlike u prinosima na državne obveznice jako su ozbiljne i izazivaju zabrinutost na međunarodnoj razini u cijeloj eurozoni“, kazao je u Dublinu irski ministar financija Brian Lenihan. U četvrtak su prinosi na 10-godišnje irske državne obveznice poskočili na 8,77 posto, dosegnuvši najvišu vrijednost u povijesti eurozone. U protekla tri tjedna poskočili su sa šest nadomak devet posto. Razlika u prinosima na irske i referentne njemačke državne obveznice prekoračila je 6,8 postotnih bodova. Dio krivnje za takav razvoj događaja Lenihan je pripisao „nenamjernim“ izjavama njemačkih dužnosnika o novom trajnom mehanizmu pomoći u eurozoni koji bi prisilio ulagače u privatnom sektoru da preuzmu dio tereta troškova eventualnih budućih mjera pomoći posrnulim članicama. Irska je zatražila pojašnjenje njemačkih planova i nastavlja dalje po planu bez pomoći izvana, naglasio je irski ministar.

LUKSEMBOURG - Europski sud zadao je u četvrtak novi udarac sklonosti portugalske Vlade da zadržava kontrolu nad bivšim državnim tvrtkama kroz zadržavanje takozvane 'zlatne' dionice, ovaj puta u energetskoj kompaniji EDP. Europski sud pravde (ECJ) objavio je da „zadržavanjem posebnih prava koje daju zlatne dionice u EDP-u Portugal nije ispunio svoje obveze u pogledu slobodnog kretanja kapitala." Prema europskim propisima, slobodno kretanje kapitala jedno je od četiri temeljna načela 27-članog bloka i sve su članice dužne poduzeti sve potrebne mjere kako bi ih zajamčile. Portugalska vlada sada je zakonski obvezna prodati zlatnu dionicu. Ukoliko to ne učini, suočit će se s kaznom EU-a.

SEUL - Čelnici skupine G20 sastaju se u četvrtak u Seulu, a Sjedinjene Države na tom summitu žele dobiti potporu za borbu protiv globalnih ekonomskih problema, iako se čini kako sastanak predstavnika razvijenih ekonomija i onih u ubrzanom rastu neće donijeti ništa novo. Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako vjeruje da će se čelnici složiti u pogledu koraka kojima bi se postigao uravnotežen i održiv globalni rast, ali dužnosnici kažu kako je vjerojatnije da će se nastojati postići sporazum o široj gospodarskoj suradnji koji će biti "najmanji zajednički nazivnik". U pokušaju da obnovi jedinstvo koje je globalna ekonomska kriza stvorila prije dvije godine, G20 želi ovaj summit iskoristiti za ublažavanje napetosti u vezi s valutnim tečajevima. U četvrtak je na dnevnome redu desetak bilateralnih sastanaka, ali summit službeno počinje radnom večerom u četvrtak.

SEUL - Sjedinjene Države i Južna Koreja nisu uspjele oživjeti blokirani trgovinski sporazum u četvrtak što predstavlja udarac za oba čelnika i koči bilateralnu trgovinsku razmjenu. Predsjednik SAD-a Barack Obama i južnokorejski čelnik Lee Myung-bak rekli su da će pregovarači nastaviti razgovore kako bi razriješili zabrinutosti SAD-a da sporazum ne otvara dovoljno južnokorejsko tržište američkoj govedini i automobilima. "Složili smo se da je potrebno još vremena da se riješe precizna pitanja i zatražili do ministra trgovine da što prije postignu obostrano prihvatljiv sporazum", rekao je Lee na zajedničkoj konferenciji za tisak s Obamom na marginama summita skupine G20.

BEČ - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je blago povisila prognozu potražnje za naftom u idućoj godini temeljem snažnijeg od očekivanja gospodarskog rasta u Europi i industrijaliziranim azijskim zemljama. U najnovijem mjesečnom izvješću OPEC prognozira da će potrošnja u idućoj godini iznositi 86,95 milijuna barela dnevno, što je 310.000 barela dnevno više nego u prethodnoj prognozi. Revizija se temelji na godišnjoj stopi gospodarskog rasta od dva posto u skupini razvijenih zemalja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), u odnosu na prošlomjesečnu prognozu o 1,9-postotnom rastu.

LONDON - Dolar je u četvrtak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta, budući da jedinstvenu europsku valutu i dalje pritišću zabrinutosti u vezi s dužničkim problemima u eurozoni uoči početka summita G20 u Seulu. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru potonuo na 1,3735 dolara. Dolar je pak oslabio prema jenu, te se njime trgovalo po 82,22 jena. "Tržište je u velikom iskušenju da iskoristi loše raspoloženje prema euru, kojega je prije samo tjedan dana guralo naviše. Raspoloženje je nestabilno", ocjenjuje analitičar Credit Agricolea Daragh Maher.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙