FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

ŽENEVA - Direktor programa UN-a za suzbijanje AIDS-a i HIV-a pozdravio je u subotu navečer izjavu pape Benedikta XVI. kojom je prvi put dopustio uporabu prezervativa "u nekim slučajevima", javljaju svjetske agencije. "Ovo je važan i pozitivan korak naprijed iz Vatikana", navodi se u priopćenju izvršna direktora UNAIDS-a Michela Sidibea. "Ta izjava prepoznaje da odgovorno seksualno ponašanje i uporaba prezervativa imaju važnu ulogu u prevenciji širenja zaraze HIV-om i AIDS-om", dodao je Sidibe, prenosi AFP. Vatikanski list L'Osservatore Romano u subotu je neočekivano, tri dana prije izlaska iz tiska, objavio izvatke iz nove knjige Benedikta XVI. "Svjetlo svijeta". U knjizi na 219 stranica nalaze se odgovori Pape na pitanja njemačkog katoličkog novinara Petera Seewalda tijekom njihovih razgovora u papinskoj ljetnoj rezidenciji. Nakon što je Papa prvi spomenuo da je uporaba prezervativa opravdana u nekim, ograničenim slučajevima, poput prostitucije, Seewald je zapitao: "Znači li to da se Rimokatolička crkva načelno ne protivi uporabi kondoma?"

Papa je odgovorio: "Crkva ih, naravno, ne smatra stvarnim ili moralnim rješenjem, ali u ovom ili onom slučaju, može biti, u namjeri smanjenja rizika od zaraze, prvi korak prema drugačijoj, humanijoj spolnosti". Agencija Reuters navodi da u izdanjima knjige na engleskom, njemačkom i francuskom, Papa kao primjer mogućeg opravdanja uporabe prezervativa navodi "mušku prostituciju". Time se jasno pravi distinkcija u odnosu na prezervativ kao kontracepcijsko sredstvo, što Crkva zabranjuje.

VARŠAVA - Poljaci danas izlaze na birališta u prvom krugu lokalnih izbora na kojima se očekuje nadmoćna pobjeda liberalne Građanske platforme (PO) premijera Donalda Tuska. Poljaci danas biraju gotovo 47 tisuća regionalnih, gradskih i općinskih vijećnika, te oko 2500 gradonačelnika na neposrednim izborima. Po posljednjim anketama, PO će u većini mjesta dobiti između 39 i 57 posto glasova. Oporbena konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) po istom izvoru dobiva od 11 do 21 posto glasova. Veliki se uspjeh predviđa neovisnim kandidatima. Ovi se lokalni izbori smatraju velikim testom za političke stranke godinu dana uoči parlamentarnih izbora. Iako je Poljska brzo izašla iz gospodarske i financijske krize te već bilježi rast BDP-a, domaći analitičari smatraju da će Tuskov vjerojatni uspjeh na lokalnim izborima prije biti posljedica previranja i problema unutar desnice nego plod njegove dobre, reformske vladavine. Birališta se zatvaraju u 22 sata, a drugi krug u mjestima u kojima će to biti potrebno održat će se 5. prosinca.

WASHINGTON - Sjeverna Koreja prošloga je tjedna američkom nuklearnom znanstveniku koji se nalazio u posjetu toj zemlji pokazala ogroman novi objekt za obogaćivanje uranija, sagrađen vrlo brzo i u tajnosti, koji administraciju Baracka Obame suočava s mogućnošću da Pjongjang priprema proširenje svog nuklearnog arsenala, uključujući i moguću izradu hidrogenske bombe, izvijestio je u nedjelju The New York Times. Bez obzira znači li proračunata objava Sjeverne Koreje povećanje uloga za buduće nuklearne pregovore ili je signal da planira ubrzati razvoj svoga programa nuklearnog naoružanja, u vrijeme dok prolazi kroz zahtjevnu smjenu vodstva u državi, ona je novi izazov za predsjednika Baracka Obamu u trenutku kad njegov program za postupno globalno nuklearno razoružanje postaje ugroženiji u zemlji i inozemstvu, ističe list. Američka administracija u petak i subotu ubrzano je počela obavještavati saveznike i zastupnike u Kongresu o sjevernokorejskom novom pogonu, pripremajući se za međunarodnu raspravu o posljedicama novih poteza Sjeverne Koreje. Citirani znanstvenik, prof. Siegfried Hecker sa Stanforda, koji je bio ravnatelj Nacionalnog nuklearnog laboratorija Los Alamos, rekao je da je bio "zapanjen" perfekcijom novog pogona, gdje je vidio "stotine i stotine" centrifuga koje su upravo instalirane, a kojima se upravlja iz "ultra-moderne kontrolne sobe". Sjeverna Koreja tvrdi da je 2000 centrifuga već instalirano i pokrenuto, rekao je Hecker.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙