FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Summit NATO-a: Medvedev će iznijeti svoju predodžbu o zajedničkoj proturaketnoj obrani

MOSKVA, 19. studenog 2010. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev iznijet će svoju predodžbu o zajedničkoj proturaketnoj obrani na NATO-ovu susretu na vrhu u subotu u Lisabonu, priopćio je Kremlj, a taj se govor nestrpljivo očekuje nakon višegodišnje napetosti između Moskve i zapadnog vojnog bloka.

"Predsjednik Medvedev će iznijeti stanoviti broj zamisli o načinu naše suradnje na polju proturaketne obrane u idućem razdoblju", rekao je diplomatski savjetnik ruskog predsjednika Sergej Prihodko novinarima u Kremlju.

Medvedev je koncem listopada rekao da je voljan proučiti NATO-ovu ponudu Rusiji da surađuje na njegovu projektu proturaketnog štita, ne rekavši kakav bi mogao biti njegov odgovor.

Članice Sjevernoatlantskog saveza će na summitu dati odobrenje za uspostavu proturaketnog sustava koji će teritorij i stanovnike NATO-a u Europi štititi od raketa kratkog i srednjeg dometa.

"Mislimo da je euroatlantski proces u tijeku i imamo lijepu prigodu da napokon svjedočimo uklanjanju crta razgraničenja i rastemo u zajedničkom sigurnosnom prostoru", dodao je Prihodko.

"Odluke će se donijeti idućih godina, ali će posljedice utjecati na oblike suradnje u sljedećim desetljećima", kazao je.

"Važnost zajedničkog sudjelovanja (NATO-Rusija) u proturaketnoj obrani koja će jamčiti sigurnost, trebala bi se, na ovaj ili onaj način, odraziti u dokumentima" sa summita, rekao je diplomatski savjetnik Kremlja.

Ali "mi smo realni, nećemo tražiti nemoguće", napomenuo je ipak.

Moskva je uvijek bila u napetim odnosima s NATO-om. Ti su se odnosi ipak znatno popravili nakon krize uzrokovane rusko-gruzijskim ratom u kolovozu 2008., kada su Rusija i NATO službeno prekinuli veze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙