FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen je ponovio u petak, uoči summita u Lisabonu, da je realno očekivati povlačenje stranih postrojbi iz Afganistana do kraja 2014. godine. Tijekom summita NATO-a koji se u petak i subotu održava u Lisabonu objavit ćemo da će progresivno prebacivanje odgovornosti afganistanskoj vojsci početi početkom 2011. Nadamo se da će taj progresivni proces završiti krajem 2014. i smatram taj plan realnim, rekao je Rasmussen na britanskom radiju BBC. "Moj se optimizam temelji na činjenicama i mi danas u Afganistanu primjećujemo konkretne napretke na terenu. Poslali smo dodatne međunarodne postrojbe i to ima jasan utjecaj na stanje u zemlji", ocijenio je. Čelnici 28 zemalja Sjevernoatlantskog saveza će se sastati u petak i subotu u Lisabonu kako bi, među ostalim, potvrdili datum povlačenja postrojbi iz Afganistana i pokretanja proturaketnog štita u Europi.

LISABON - Američki predsjednik Barack Obama obećao je u petak da Afganistan neće biti prepušten sam sebi kada 2014. afganistanska vojska od međunarodnih postrojbi preuzme odgovornosti za sigurnost u zemlji. "U Lisabonu ćemo uskladiti naš pristup da bi pokrenuli razdoblje tranzicije kako bi Afganistan sljedeće godine počeo preuzimati pitanje vlastite sigurnosti i radi prihvaćanja cilja predsjednika Hamida Karzaija da se taj proces dovrši do kraja 2014.", rekao je za portugalski list Publico Obama. "Iako će smanjenje postrojbi i tranzicija početi u srpnju, NATO će, kao i SAD, sačinjavati trajno partnerstvo s Afganistanom kako bi bilo jasno da Afganistan u trenutku preuzimanja neće biti prepušten sam sebi", rekao je američki predsjednik.

BERLIN - Summit NATO-a u Lisabonu mogao bi otvoriti novo poglavlje u suradnji Saveza i Rusije, ocijenila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, neposredno prije odlaska na summit. Sastanak ovog vikenda "mogao bi se pokazati odlučujućim korakom u našem odnosu s Rusijom", kazala je Merkel novinarima. "To bi moglo otvoriti novo poglavlje" u odnosima između starih neprijatelja iz hladnog rata, rekla je Merkel. Summit na kojem bi trebao sudjelovati ruski predsjednik Dmitrij Medvedev namijenjen je dobijanju podrške Moskve uvođenju u Europu proturaketnog štita radi suočavanja s prijetnjama iz zemalja poput Irana. "Voljela bih vidjeti Rusiju uključenu" u te rasprave, dodala je Merkel.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. u petak je počeo razgovore s kardinalima koje je okupio u Vatikanu kako bi, među ostalim, razgovarali o pedofilskim skandalima u Crkvi. Ovaj susret održava se uoči "redovitog konzistorija" na kojemu će biti "ustoličena" 24 nova kardinala koje je Papa kardinalima proglasio 20. listopada. Vatikan je ranije priopćio da se na jednodnevnom susretu "molitve i razmišljanja" u petak očekuje sudjelovanje oko 150 kardinala. Papa će vjerojatno razgovarati s kardinalima u Rimu i o progonu kršćana širom svijeta, uključujući nedavne napade u Iraku te novom sporu s komunističkom Kinom, koji je izbio početkom ovoga tjedna. U subotu će odjenuti kardinalsku odoru 24 nova kardinala, od kojih su dvadesetorica mlađa od 80 godina te imaju pravo birati papu. Nakon konzistorija, kardinalski će zbor imati 203 kardinala, od kojih 121 s pravom ulaska u konklavu.

BERLIN - Papa Benedikt XVI. posjetit će Njemačku, svoju rodnu zemlju, 2011. "vjerojatno u rujnu", objavila je u petak Njemačka biskupska konferencija. Bit će to prvi službeni posjet Pape toj zemlji, na poziv njemačkog predsjednika Christiana Wulffa. Trebao bi posjetiti Berlin, Freiburg i Erfurt, piše u priopćenju Biskupske konferencije. "Posebno je zadovoljstvo i čast za mene i mnoge u Njemačkoj pozdraviti Svetog Oca...u njegovoj domovini", navodi se u priopćenju ureda njemačkog predsjednika koji je također potvrdio informaciju o posjetu.

ANTANANARIVO - Vlada Madagaskara pozvala je u petak u poruci na državnoj televiziji i radiju civilno stanovništvo da evakuira okolicu vojnog uporišta na periferiji Antananariva, gdje se u srijedu utvrdila skupina pobunjenih časnika. "Tražili smo od obitelji koje žive u vojnom kampu Ivato i stanovnika okolice da odmah napuste ta mjesta i odu na sigurnije područje", stoji u poruci ministarstva obrane. Dvadesetak pobunjenih časnika u petak se još nalazilo u vojarni blizu međunarodne zračne luke, oko 15 km od glavnog grada. Dvadeset vojnih časnika objavilo je u srijedu da raspuštaju institucije vlade režima Andryja Rajoeline. Ta je objava do sada ostala bez učinka zbog nedostatne potpore njihovom pokretu. U srijedu je predsjednik Rajoelina upozorio da će država poduzeti korake prema pobunjenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙