FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze pale, euro pod pritiskom

HONG KONG, 16. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače pokolebalo povećanje kamata u Južnoj Koreji, a plaše se i da Irska neće moći otplaćivati dvoje dugove, zbog čega euro i dalje slabi prema dolaru.

Cijene dionica u Šangaju potonule su jutros više od 3 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu, Japanu, Singapuru i Južnoj Koreji oslabili između 0,1 i 0,7 posto.

Od značajnijih tržišta, jedino su u Australiji cijene dionica jutros blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Ulagače je jutros iznenadila južnokorejska središnja banka povećavši ključnu kamatnu stopu po drugi puta u posljednja četiri mjeseca, s 2,25 na 2,50 posto. Posljedica je to strahovanja monetarnih vlasti od jačanja inflacije.

Presnažan rast potrošačkih cijena razlog je zbog kojeg se i u Kini uskoro očekuje zaoštravanje monetarne politike, a to u pravilu negativno utječe na cijene dionica.

Loše ne tržište, posebice dionice u rudarskom i energetskom sektoru, djeluje i jačanje dolara, zbog čega slabe cijene sirovina.

Zbog strahovanja ulagača da Irska uskoro neće moći otplaćivati svoje dugove te da će stoga zatražiti financijsku pomoć Europske Unije, euro je i dalje pod pritiskom.

Jučer je njegov tečaj zaronio na samo 1,3560 dolara, najnižu razinu u šest tjedana, no jutros je uspio ponovno proviriti iznad granice od 1,36 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 113,30 na 112,90 jena.

Dolar je, međutim, blago ojačao u odnosu na jen, pa mu se tečaj kreće oko 83 jena.

Zbog jačanja dolara, terminska cijena nafte oslabila je jutros za 15-ak centi, na 84,70 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙