FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): azijske burze oslabile, euro pod pritiskom

HONG KONG, 12. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, a oslabio je i tečaj eura jer se ulagači plaše produbljivanja financijskih problema u Irskoj i nekim drugim manjim članicama eurozone.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati pao više od 1 posto, a za toliko su potonule i cijene dionica u Hong Kongu, te Singapuru.

Burzovni indeks u Šangaju strmoglavio se, pak, više od 3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,1 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,9 posto.

Oštar pad cijena dionica u Šangaju djelomice je posljedica vijesti da će kineske vlasti ograničiti mogućnost kupnje nekretnina stranim kompanijama, kako bi se obuzdao snažan rast cijena nekretnina.

Špekulira se, također, da će kineske vlasti uskoro morati dodatno zaoštriti monetarnu politiku kako bi zauzdale inflaciju, koja je u listopadu skočila na najvišu razinu u dvije godine.

Negativno na azijske burze djeluje i pad cijena sirovina, što je posljedica jačanja dolara.

Ulagače zabrinjavaju i financijski problemi Irske, koji bi tu članicu eurozone mogli natjerati da zatraži pomoć, kao što je to učinila Grčka u proljeće.

Proračunski problemi Irske izazvali su naglo poskupljenje njezina zaduživanja na tržištima kapitala.

Jučer su prinosi na 10-godišnje irske državne obveznice skočili na 8,9 posto, najvišu razinu u povijesti eurozone. Pritom je razlika u prinosima na irske i referentne njemačke državne obveznice dosegnula rekordnih 6,5 postotnih bodova.

Jutros je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso na sastanku lidera skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Seulu poručio da je Europska Unija spremna pomoći Irskoj, ako to bude potrebno.

To je malo zaustavilo poniranje eura. Nakon što je jučer potonuo 0,9 posto, jutros je tečaj europske valute oslabio 0,3 posto, na 1,3620 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 113,30 na 112,10 jena.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno se kreće oko 82,20 jena.

Američka valuta jača od kada ja prošloga tjedna američka središnja banka Fed olabavila monetarnu politiku. U tom je razdoblju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao 3,2 posto, dosegnuvši najvišu razinu u pet tjedana.

Zbog jačanja dolara, terminska cijena nafte pala je jutros s jučerašnjih 88,35 dolara, najviše razine u dvije godine, na 86,20 dolara po barelu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙