FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik ECB-a podupire kontrolirani stečaj banaka

FRANKFURT, 15. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dužnosnik Europske središnje banke Axel Weber kazao je u ponedjeljak da se bankama mora omogućiti kontrolirani stečaj a podupro je i zamisao o izdavanju posebnih obveznica koje bi se u slučaju krize automatski pretvarale u dionice.

U govoru na otvaranju Europskog tjedna financija u ponedjeljak u Frankfurtu Weber, inače guverner njemačke središnje banke Bundesbank, kazao je da su nužni stroži propisi za banke, upozorivši da je stabilan bankovni sustav temeljni uvjet dugoročnog rasta.

Pritom je ukazao na područja na kojima su moguća poboljšanja. Tako su po njegovim riječima instrumenti poput konvertibilnih obveznica koje se u slučaju krize mogu pretvoriti u dionice moguće rješenje za velike banke koje igraju ključnu ulogu u svjetskom financijskom sustavu.

„Usprkos brojnim otvorenim pitanjima čini se da bi bilo vrijedno razmotriti te alternative“, zaključio je Weber.

„Relevantan je instrument u tom kontekstu mehanizam restrukturiranja koji omogućuje kontrolirano gašenje sistemski važnih banaka koje neće pretjerano opteretiti tržišta“, dodao je.

Otklonio je tvrdnje da će banke zbog novih zahtjeva vezanih za kapital biti prisiljene smanjiti kreditne plasmane kompanijama u realnom gospodarstvu.

„Zanemaruje se argument da banke uz smanjenje kreditnih plasmana imaju na raspolaganju i druge instrumente kojima mogu udovoljiti dodatne zahtjeve povezane s kapitalom“, naglasio je.

Na londonskom skupu sudjelovat će i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet, čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn, francuska ministrica financija Christine Lagarde, povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble i izvršni direktor Deutsche Banka Josef Ackermann.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙