FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. studenoga 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

TROGIR - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u izjavi novinarima u Trogiru, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, rekao kako je problem splitske Željezare „kroničan“ te bi „vjerojatno DORH trebao vidjeti o čemu se tu radi“. Josipović se za trodnevna boravka na splitskom području, koji će završiti sutra, sastao i s predstavnicima radnika splitske Željezare, koja je u vlasništvu poljskog Zlomrexa, i u kojoj je proizvodnja zaustavljena prije godinu i pol. „Problem (splitske) Željezare je kroničan i ozbiljan jer su u pitanju mnoge egzistencije“, rekao je Josipović odgovarajući na novinarski upit o stanju u splitskoj Željezari. Po njegovoj ocjeni problem splitske Željezare je nataložen s različitim razlozima, a, kako je kazao, bilo je „nekih aktivnosti za koje vjerojatno DORH treba vidjeti o čemu se radi“. U vezi sa stanjem u splitskoj Željezari Josipović je također rekao kako se sada „čak javljaju i neki anonimni fondovi kao vlasnici te se ne zna tko pije tko plaća“. Zauzeo se za nastavak rada splitske Željezare, a to, po njemu, znači „rješenje vlasničkih odnosa.“ „Apsolutno, kormilo tvrtke treba biti u hrvatskim rukama jer očito Zlomrex nije u stanju voditi tvrtku“, dodao je Josipović. Novinari su i danas opetovano pitali predsjednika Josipovića kako komentira izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u vezi s mogućim odustajanjima međusobnih tužbi između Hrvatske i Srbije, te hoće li o tomu razgovarati za skorašnjeg Tadićevog posjeta Zagrebu. „Iza tužbi stoje neki razlozi, dok ti razlozi stoje vjerojatno se nitko neće odlučiti na povlačenje tužbe“, kazao je Josipović. Dodao je da ako razlozi nestanu onda će se vidjeti ima li smisla dalje voditi postupak. Također je rekao kako su ove tužbe u nadležnosti vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije. „Ja očekujem da će i jedna i druga Vlada, nakon što odnosi (između Hrvatske i Srbije) još malo uznapreduju, razmotriti situaciju i donijeti odgovarajuće odluke“. Po Josipovićevim riječima o tužbama će se „možda nešto i razgovarati načelno ali bez ikakvih konkretnih odluka“ za vrijeme skorašnjeg Tadićevog posjeta Zagrebu. „Inače, mi smo između Hrvatske i Srbije započeli jedan jako dugačak put, odnosno proces normalizacije i rješavanja brojnih poteškoća“, dodao je Josipović.

TROGIR - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočio je današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Trogira, održanoj u hotelu „Bellevue“ u povodu dana Sv. Ivana Trogiranina, zaštitnika toga grada, a na sjednici je, uz ostalo, spominjana i legenda o Hrvatu koji je od Boga izmolio „najljepši komad zemlje“, koju je predsjednik komentirao. Naime, trogirski je gradonačelnik Damir Rilje (SDP) obraćajući se nazočnima, ispričao legendu o Hrvatu koji je otišao Bogu pomoliti se, te mu je Bog dao „najljepši komad zemlje“. Predsjednik Josipović je čestitajući Dan Trogira, u svojem obraćanju istaknuo kako je pažljivo slušao legendu o Hrvatu i Bogu, koju je ispričao trogirski gradonačelnik. „Ali ja znam i nastavak (legende). Prošla su stoljeća i tisućljeća i Hrvati žive na svojoj prelijepoj zemlji, ali ih je shrvala kriza – pad proizvodnje, nezaposlenost, razni problemi, nedostatak investicija i sve ono što opterećuje sve nas koji radimo u Hrvatskoj", rekao je Josipović, te dodao kako "Hrvat opet ode Bogu i kaže: 'Bože dragi, dao si prosperitet našim susjedima, Europljanima si dao veliki brutoproizvod – izvoz i prosperitet a mi imamo krizu. Učini nešto i za nas' “. Po Josipovićevim riječima, "Bog je na to Hrvatu rekao: ' Dragi moj, vrati se lijepo u svoju prelijepu zemlju koju sam ti dao, zasuči rukave i u 2011. godini iziđi iz krize' “. Nakon ovih Josipovićevih riječi uslijedio je buran pljesak sudionika svečane sjednice Gradskog vijeća Trogira, a Josipović je naglasio kako bi se „morale provesti bolne reforme, zaustaviti strančarenja i predizborna prepucavanja te se posvetiti radu odlučno s puno napora i odricanja“. „Ja sam siguran da će Hrvati to (Božje riječi) poslušati, jer je to jedini izlaz da Hrvatska osigura svoj prosperitet, članstvo u Europskoj uniji koje nije cilj nego sredstvo“, kazao je.

VUKOVAR - Istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski odredio je 30-dnevni pritvor za Milana M. (63) iz Borova, jedinog hrvatskom pravosuđu dostupnog od petorice osumnjičenika da su 2. svibnja 1991. godine u prijeratnom Borovu Selu, a današnjem Borovu, počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, hrvatskih policajaca. Milanu M., koji je uhićen prošlog četvrtka, 11. studenoga, pritvor je određen u Zatvoru u Osijeku. Istražni sudac Nikola Bešenski donio je odluku o pritvoru i za preostalu četvoricu osumnjičenika za kojima je raspisana tjeralica jer se ne nalaze u Hrvatskoj – Jovana J., Dragana R., Milenka M. i Jovicu V., kojima će pritvor početi teći od dana uhićenja. Svu petoricu sumnjiči se za zlostavljanje i mučenje sedmorice ranjenih hrvatskih policajaca te još dvojice koje su prethodne noći zarobili (1. svibnja 1991.). U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno dvanaest pripadnika vinkovačke Specijalne jednice policije, kada su došli izbaviti dvojicu kolega, koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojba. Ranjena su 24 hrvatska policajca, od kojih su sedmorica zarobljena i zlostavljana.

VINKOVCI - U Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj doznaje se da je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile okolnosti fizičkog napada više osoba na 17-godišnjeg M.T., noćas u Gradištu, te njegove smrti u vinkovačkoj Općoj bolnici. Fizički napad više punoljetnika na 17-godišnjaka dogodio se pola sata iza ponoći u Gradištu, nedaleko Županje, uslijed čega je maloljetnik pao na cestu, kojom je u tom trenutku nailazilo osobno vozilo, koje je naletjelo na mladića. Od zadobivenih teških ozlijeda maloljetnik je preminuo u Općoj bolnici u Vinkovcima nešto iza 4 sata. Osumnjičenici za napad na 17-godišnjaka privedeni su u Policijsku postaju u Županji, u kojoj se nad njima provodi kriminalističko istraživanje, rekao je načelnik Odjela kriminalističke policije PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić. Kriminalističkom istragom utvrdit će se uzroci sukoba te okolnosti pod kojima se dogodio, kao i uzrok smrti maloljetnika. Također bit će provedena obdukcija tijela preminulog 17-godišnjaka.

ZAGREB - Zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim slučajevima u današnjem priopćenju, objavljenom zbog padanja staklenih ploča s nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića, podsjeća kako je već upozoravao na opasnosti od neodržavanja visokih zgrada u Zagrebu. Gradski je Ured upozoravao da sa zgrade "Zagrepčanke" u Savskoj ulici pada kamena oplata te da limene oplate padaju i s nebodera u ulici Braće Domani. Ured ističe da danas nije bilo opasnosti za prolaznike te da nema ozlijeđenih kada su oko 14 sati s neboderu u Ilici 1, između 6. i 7. kata te 11. i 12. kata, na dvorišnu stranu nebodera pale staklene ploče promjera 1,5 metar puta 1,5 metar. Dodaje da je na terenu zagrebačka policija i predstavnik suvlasnika nebodera te da je Ured za upravljanje u hitnim situacijama teren pozvao i dežurnoga građevinskog inspektora, ali da su mjerodavni u tom inspektoratu ustvrdili da nije potreban izlazak dežurnoga građevinskog inspektora. Nakon toga je Ured ponovo preko Centra 112 inzistirao da dežurni građevinski inspektor iziđe na teren. Zagrebački gradski Ured za upravljanje u hitnim slučajevima naglašava kako je potrebno pregledati fasadne ploče nebodera na Ilicu i na Gajevu ulicu, kako zbog vjetra koji trenutačno puše ne bi došlo do padanja staklenih stijena s nebodera, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙